SiD

Jeg er blind, men interessert i fotball. Det er vanskelig.

 • Emil (14)

Det er vanskelig for blinde folk å følge med på fotball. Da kunne det ha vært fint med synstolking, skriver Emil (14). Bildet viser Iver Tobias Rørvik Fossum som scorer Norges 2–0 mål under EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Færøyene på Ullevaal stadion 15. november. Fredrik Hagen

Derfor vil jeg foreslå hvordan blinde også kan få med seg det som skjer.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg er en blind ungdom som er veldig fotballinteressert. Jeg pleier å dra på fotballkamper, men det blir fort litt vanskelig for meg. Siden jeg er blind, sliter jeg med å få med meg det som skjer på banen. Derfor vil jeg foreslå hvordan blinde også kan få med seg det som skjer.

Det er vanskelig for blinde folk å få med seg hvem som har ballen. Det er også vanskelig å vite hva de forskjellige fotballspillerne gjør på banen. Da kunne det vært fint med synstolking. Det vil si at du har noen som forteller deg hva som skjer på banen.

Da kan man få vite hvilken spiller som har ballen, informasjon om hva som skjer i kampen og for eksempel beskrivelser av hvordan et mål var. Dette kan for eksempel løses ved at man hadde en app på telefonen eller man kunne leid en personlig assistent som fortalte hva som skjer.

Synstolking kunne vært fint på fotballkamper, men også på andre arrangementer. Det finnes en løsning på synstolking i England. Man kan laste ned en app hvor fotballinteresserte forklarer det som skjer. På den måten kan fotballinteresserte blinde få hjelp. Kanskje det finnes folk som har lyst til å hjelpe, men som ikke er fotballinteresserte? Da kan man lære av hverandre og begge kan bidra.

Kanskje man da kan få med seg fler.


Les også

Da Emil dro til Anfield for å høre favorittlaget sitt


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Fotball

Relevante artikler

 1. SID

  Mitt tips for å motvirke det verste som kan skje på sosiale medier

 2. SID

  Det er særlig én ting som er blitt synlig under pandemien

 3. SID

  Siv er modig. Vi trenger forbilder som inspirerer oss til å si ifra.

 4. SID

  Videodømming har ødelagt fotballen

 5. SID

  Norsk fotball er altfor tilrettelagt for gutter. Her er mine råd til inkludering av jenter.

 6. SID

  Dette innlegget sitter langt inne. Må jeg være enten eller om jeg er funksjonshemmet?