Slangebitt er en glemt helsekrise det må snakkes mer om | Sara Virik Norheim
Vi i Norge er ekstremt flinke til å fokusere på sult, krig og konflikter, men hva med de som dør av andre årsaker?
Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise. Gift og skarpe tenner kan føre til livslange lidelser, nedsatt funksjonsevne, i verste fall død. I mange fattige områder er det for vanskelig å få tak i medisin til behandling.
Slangebitt har lenge vært glemt. Mange helsearbeidere mangler kunnskap om hva de skal gjøre. Mange som blir rammet, er uvitende om at det finnes behandling.
100.000 mennesker dør av slangebitt hvert eneste år. Dette er en glemt krise det må snakkes mer om.
Fattige og barn rammes hardest
Det finnes giftige slanger mange steder i verden. I Australia dør bare to mennesker hvert år. På øya Ny-Guinea dør over 1000 mennesker av slangebitt hvert år!
Fattige land rammes hardest på grunn av dårlig helsehjelp og dårlig tilgang på effektiv motgift.
Barn som bare er ute og leker, og som løper barbeint i busker og kratt, er mest utsatt. På grunn av de små kroppene som ikke er ferdig utviklet, skal det ikke mye til før giftmengden er dødelig.
Tenk om du hadde vært i den situasjonen? Tenk om du levde i et land der du var redd for å la barnet ditt gå ut og leke fordi han eller hun kunne dødd av slangebitt?
Har vi samvittighet?
Det er helt absurd å tenke på de store forskjellene i verden. Det er så utrolig meningsløst at en så viktig sak som dette blir glemt. Vi i Norge er ekstremt flinke til å fokusere på sult, krig og konflikter.
Men hva med mennesker som dør av andre årsaker?
Jeg får nesten dårlig samvittighet av å tenke på dem som bor i et land med mangel på helsehjelp og leger.
Mange dør av noe vi i Norge ikke tenker over en gang. Vi sitter på så mye penger som kan hjelpe tusenvis av mennesker. Har vi samvittighet til å la være?
Kamerun topper liste over glemte kriser
Bildene som forteller den dramatiske historien om Europas glemte krig
Nei, redningsbåter lokker ikke flere ut på Middelhavet | Kirkhus, Saidi og Stillingen
13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.