Verden er ikke fattig, den er urettferdig | Mia Cathryn Haugen Chamberlain

Staten må skape arbeidsplasser, ikke stole på at jobben blir gjort av de aller rikeste, skriver Mia Cathryn Haugen Chamberlain (18).

Si ;D-innlegg: Vanlige mennesker må også få ta del i innovasjonen og fremgangen i samfunnet.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

I et Si ;D-innlegg kritiserer Leon Solve Mossing Knudsen SU og mener vi er med på å male et negativt bilde av de åtte rikeste mennene i verden.

Han mener SU er med på å ødelegge tilliten til dem som tør å skape noe. Knudsen og jeg ser på verden svært forskjellig. Han undervurderer vanlige folks evner når han sier at det å satse på «gunstige skatter» til de aller rikeste er det samme som å satse på innovasjon. Vi må heller omfordele godene rettferdig slik at vanlige mennesker får muligheten til å være innovative og bidra til samfunnet.

Vi kan ikke vente på en rik teknolog

Når de tradisjonelle nyliberale organisasjonene som IMF og OECD beveger seg vekk fra «trickle down economy» og anerkjenner at økonomisk vekst er avhengig av omfordeling, burde Unge Høyre fornye analysen sin.

Problemet i dagens kapitalistiske samfunn er skeivfordelingen, ikke enkeltmennesker med innovative evner.

Vi må ta tak i de strukturelle problemene i verden for å løse klimakrisen, ikke vente på at en rik person skaper teknologien som skal redde oss fra jordens undergang. Staten må skape arbeidsplasser, ikke stole på at jobben blir gjort av de aller rikeste.

Vi lever i et demokrati, og det er de demokratisk valgte som skal ta hånd om problemene i samfunnet.

SU krever en progressiv skattepolitikk

Vi trenger ett system som kombinerer det å heie på enkeltmenneskers vilje til å skape og utvikle ny teknologi med trygge strukturer som ivaretar samfunnets overordnede behov. Vi kan ikke være fornøyd med en verden der flere tusener dør av sult, og der rikdommen til verdens 3,6 milliarder fattigste tilsvarer rikdommen til åtte menn.

SU krever en progressiv skattepolitikk som tilrettelegger for at også vanlige mennesker kan ta del i innovasjonen og fremgangen i samfunnet.

En av en million «dropouts» kan bli Bill Gates, så beklager Unge Høyre; fraværsgrensen vil ikke føre til flere arbeidsplasser hvis det var det som var målet.


Forvaltning av penger er en eldgammel debatt. Les mer om rikdom og fattigdom:


Hvordan nå målene sine?

Si ;D-psykolog Jørgen Flor gir råd! Her er noen av målene vi går gjennom og gir råd om:

– Begynne å trene mer
– Få bedre karakterer/jobbe mer med skolen
– Spare penger
– Bare spise godteri i helgene
– Legge seg tidligere


Slik blir du podkast-abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her