SiD

Ja til leger uten karaktergrenser

Vi mener vi har det som skal til for å lykkes som gode leger, men karaktersnittet er nærmest uoppnåelig.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Vi må huske på at medisinstudiet er en veldig praktisk utdannelse. Er man forberedt på dette etter å ha sittet pal på skolebenken gjennom tre år, bare for å få nok seksere? spør Vebjørn Kløgetvedt (18) og Beatrice Kiær (19). Bildet viser en operasjonsstue på St. Olavs Hospital i Trondheim. Foto: Kallestad, Gorm

Karaktersnittet for førstegangsinntaket på medisin på NTNU var i fjor 60,2 poeng. I Bergen, Tromsø og Oslo lå det på rundt 58 poeng. Er det virkelig meningen at fremtidens leger skal velges ut på bakgrunn av et tall?

Et karaktersnitt representerer jo ikke alle sider ved en person. I så fall burde vi ha egne karakterer på kommuniserende og sosiale evner, noe alle vet er nødvendig for å være en god lege.

Vi mener vi passer som leger

Vi går siste året på videregående skole og drømmer om å komme inn på medisinstudiet, helst i Trondheim. Vi mener vi har det som skal til for å lykkes som gode leger, men karaktersnittet er nærmest uoppnåelig.

Vi er allerede på det nivået at vi ikke teller i snitt, men antall femmere — for resten må selvfølgelig være seksere. Men (dessverre) har vi også et liv utenom skolen.

Vi har deltidsjobb, vi trener, henger med venner, er med i skolerevy og deltar i russefeiringen, sånn som ungdom flest. Vi er ikke supermennesker; vi kan ha dårlige dager og perioder hvor vi helst bare vil blåse i skolen.

Det krever mer enn teori

Opptakskravet til medisinstudiet krever supernerder; elever som sitter hjemme om lørdagskveldene i stedet for å være sosial eller ha en hobby; som rett og slett ikke har tid til andre prioriteringer i livet utenom skole. Vi skjønner at leger må ha gode akademiske ferdigheter, spesielt innenfor realfag - noe man også selvfølgelig må jobbe for.

Men samtidig kreves det mer av dagens leger enn som så. Man må ha gode kommunikasjonsevner, evnen til å se hver enkelt pasient og kunne takle krisesituasjoner. Vi må huske på at medisinstudiet er en veldig praktisk utdannelse.

Er man forberedt på dette etter å ha sittet pal på skolebenken gjennom tre år, bare for å få nok seksere?

Vi må lære av andre land

Det finnes andre måter å gjøre dette på. I England, USA og Danmark fokuseres det helt annerledes. Der må man for eksempel skrive søknader, ta personlighetstester og møte til intervju om blant annet motivasjon.

Det settes så klart også karakterkrav, men disse kan være lavere om du scorer bra på de andre testene. Vi mener denne vurderingsmetoden gir et mye mer helhetlig bilde av søkeren.

Det er på tide at Norge begynner å vurdere personlige egenskaper og evner, i tillegg til karakterer, ved studieinntaket av landets fremtidig leger.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).

Les også

Kjære Erna: Still høyere krav til din egen utdanning, ikke vår

Les også

Jantelovens helvete

Les også

Mann deg opp, kvinne!

Beatrice Kiær (19)

Vebjørn Kløgetvedt (18)

Les mer om

 1. Medisin
 2. Skole og utdanning

Flere artikler

 1. FORELDRELIV
  Publisert:

  Student til høsten? Slik velger du riktig utdanning

 2. SID
  Publisert:

  Videregående er barneskole i forhold til universitetet | Stine Kaupang

 3. FORELDRELIV
  Publisert:

  Oskar (19) gjorde skolearbeid to timer i uken – fikk 24 seksere

 4. SID
  Publisert:

  Livet på skolen er ikke bare trist. Det er helt forferdelig.

 5. KARRIERE
  Publisert:

  Hun fikk kun toppkarakterer. Ekspert mener metoden hennes er smart.

 6. KARRIERE
  Publisert:

  Tvillingene ble best på sitt kull. De har åtte tips til årets studenter.