SiD

Løsningen er ikke å fjerne historiske benker og statuer

  • Ina Tullut (20)
    Ina Tullut (20)
Benken til minne om Carl von Linné i Botanisk hage har vært mye omtalt i det siste. Bydelsutvalget i Gamle Oslo vil fjerne dedikasjonen siden de mener von Linné var rasist.

Istedenfor å tukle med historien skal vi ta lærdom av den.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

«De som ikke kan huske historien, er dømt til å gjenta den», sa den spanske filosofen George Santayana. Utsagnet er tett knyttet opp til den andre verdenskrig, men kan også brukes i andre kontekster.

For en tid tilbake kom det frem at Grønn Ungdom ønsker å fjerne statuen av Winston Churchill på Solli plass. Nå er det benken til minne om Carl von Linne, også omtalt som «rasistbenken», som ønskes fjernet.

Hva hedrer vi?

Theodor Bruu (MDG) hevder debatten ikke handler om hvem vi skal huske, men snarere hvem vi skal hedre. Jeg er ikke uenig med Bruu i påstanden, men jeg vil gjerne spørre han hva vi egentlig hedrer?

Ina Tullut (20).

Winston Churchill står på Solli plass fordi han spilte en sentral rolle i at de allierte vant andre verdenskrig. Ikke fordi han var rasist. Carl von Linne fordi han var en banebrytende biolog.

Jeg mener vi skal kunne hedre Hamsuns litterære verk, uten å implisitt støtte opp under nazismen. Jeg har nok tiltro til at befolkningen klarer å skille disse sidene.

La historie være historie

Slik jeg ser det, er ikke løsningen å fjerne historiske statuer eller benker.

Jeg velger å la historien være historie. Men jeg er mer enn villig til å delta i debatten om det som virkelig betyr noe: hverdagsrasismen.

Istedenfor å tukle med historien skal vi ta lærdom av den. Vi skal skrive vår en egen historie, og det er nettopp det debatten bør handle om: Å stå på rett side av historien som skrives i dette øyeblikket.


Sjekk ut hvordan du kan vinne 5000 kroner:

Les også

Konkurranse: Hva har gått bra i 2020?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Rasisme