SiD

Når skal vi godtas?

 • Ayesha Akram (19)
  Ayesha Akram (19)
  Medisinstudent ved Universitetet i Oslo
T.v: Ayesha sammen med bestefar Mohammed Akram under en bursdagfeiring tidlig på 2000-tallet. T.h: Hva gjør pakistanere i Norge? blir TV 2-journalist Kadafi Zaman spurt av en Sian-demonstrant i 2020.

Besteforeldrene mine gjorde alt de kunne for å bli en del av det norske samfunnet. Skiturer, «Ja, vi elsker», dugnader. 50 år senere får vi likevel spørsmål om hva vi gjør her.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Mens politikerne jevnlig minner oss om viktigheten av integrering, driver høyreekstreme grupper som Stopp islamiseringen av Norge (Sian) heksejakt mot innvandrere. Vi med innvandreropphav strever ekstra mye for å bli godtatt som nordmenn og ikke utlendinger. Derfor jobber vi beinhardt, vi betaler skatt og lever etter norske verdier og normer.

Likevel må vi fortsatt høre «Hva gjør pakistanere i Norge?» i 2021, slik TV 2-journalist Kadafi Zaman nylig fikk høre fra en Sian-demonstrant under et opptak.

En del av det norske samfunnet

På slutten av 1960-tallet kom de første arbeidsinnvandrerne fra Pakistan og andre land til Norge. Blant disse kom også min egen bestefar i ung alder i håp om å kunne gi sine barn og barnebarn en stabil fremtid.

Bestefaren min og alle andre innvandrere som kom til Norge, jobbet ikke bare dag og natt for å sikre familien en god fremtid. De bestemte seg for å bli en del av det norske samfunnet. De lærte seg språket, deltok i arbeidslivet, ble med på dugnader og feiret Grunnloven hver 17. mai like mye som alle andre nordmenn.

De lærte barna sine å stå på ski selv om de selv aldri hadde sett snø engang. De lærte barna sine «Ja vi elsker» selv om de ikke kunne like bra norsk som majoriteten. De lærte barna sine å jobbe ekstra hardt og å bidra i samfunnet.

Ayesha Akram

En del av dagens Norge

De var opptatt av å integrere barna sine på tross av språk- og kulturforskjellene. Alt dette gjorde de ikke for fremdeles å få spørsmål om hva de gjør her i 2021, men fordi de hadde et ønske om å bli en del av Norge.

Selv om foreldrene og besteforeldrene til mange med innvandreropphav kanskje ikke hadde de høyeste utdanningene eller de best betalte jobbene da, så er deres barn og barnebarn i dag overrepresenterte ved høyere utdanning. De var kanskje ikke like integrerte da de kom, men det er de i dag, og likevel er det et problem for mange at vi er her.

Når skal vi godtas? I dag er vi blant dem som sitter på Stortinget. Vi er blant dem som underviser fremtidens Norge på universiteter og skoler. Vi er blant dem som er i forsvarslinjen mot koronapandemien. Vi er en del av dagens Norge. Vi er norske. Jeg er norsk.

Så jeg referer til Hkeems låt: «Hvis landet mitt er landet ditt, hvorfor blir jeg fortsatt behandlet som en ghettoparasitt


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


 1. Les også

  Utdanning og arbeid: Etterkommere av innvandrere dominerer både topp og bunn

Les mer om

 1. Innvandring
 2. Integrering
 3. Kadafi Zaman