Derfor bør firerkravet i matte stå

Det jeg ikke klarer å forstå, er hvorfor man sakte, men sikkert slutter å stille krav i det norske utdanningssystemet, skriver Arina Aamir (16), nestleder i Aker Unge Høyre.

Å stille krav er å bry seg.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Kjetil Nikolai Anda fra Jæren Unge Høyre skrev et Si ;D-innlegg om hvor unødvendig firerkravet i matte for lærerstudiet er. Men la meg forklare hvorfor firerkravet i matte burde stå.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har gått inn for å skrote firerkravet i matte. Det jeg ikke klarer å forstå, er hvorfor man sakte, men sikkert slutter å stille krav i det norske utdanningssystemet.

Min videregående skole i Oslo har fjernet karakterer i underveissvurderinger. Enkelte partier på venstresiden ønsker å fjerne eksamen. Nå skal man også slutte å stille krav til å komme inn på lærerstudiet.

Jeg mener det er å ta for lett på lærernes oppgave. Man sier indirekte at de ikke er gode nok, og at man derfor skal slutte å stille krav til dem.

Viktig å stille krav

Men Høyre er ikke et parti som tar lett på hverken dagens og fremtidens lærere. Vi mener det er viktig å stille krav for å sikre best mulig læring for alle elever i den norske skolen.

Du ønsker en lege som kan faget sitt, og som hadde høyt nok snitt til å komme inn på medisinstudiet. Du vil også ha en advokat som kan fagfeltet sitt, og som hadde gode nok karakterer til å komme inn på studiet.

Da skjønner ikke jeg hvorfor ikke de samme kravene blir stilt til våre kommende lærere? De skal jo tross alt undervise våre barn.

Lønner seg

I tillegg er det vist at det lønner seg å stille krav til lærerne. På Høyres sider kan du lese at vi har fått 4500 flere kvalifiserte lærere i klasserommene. Antall elever pr. lærer er det laveste på 12 år, og antall kvalifiserte lærere øker hvert år.

Høyres skolepolitikk har økt elevenes valgfrihet, og vi har alltid prioritert kunnskap og mestring for oss elever. I motsetning til den nye regjeringen mener Høyre at det å stille krav, det handler om å bry seg!


I en tidligere versjon sto det at «mange videregående skoler i Oslo har nå fjernet karakter i underveissvurderinger» med en lenke til utdannningnytt.no. Det er nå endret med en presisering og riktig lenke.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les også

Stor skrivekonkurranse for ungdom: Hva skulle du ønske du visste?

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!