SiD

Mamma, hvorfor har ikke jeg samme nese som deg?

Si ;D-innlegg: Det er blitt et problem at folk normaliserer plastiske operasjoner.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Hele livet vil du muligens finne nye «feil» eller «trekk» ved deg selv du misliker, skriver Marlene (18). Foto: Santyaga

Forleden diskuterte jeg plastiske operasjoner med noen av venninnene mine, fordi en jente i gjengen vurderer et plastikkirurgisk inngrep.

Venninnene mine sa ting som: «Hvis du får bedre selvtillit av det, er det jo det beste for deg», «plastiske operasjoner er jo helt normalt» og «alle gjør det jo». Nei, det er ikke sånn at «alle» gjør det.

Selv om noen har vært dårlige eller ufrivillige forbilder til når det gjelder plastisk kirurgi, vil ikke det si at det er blitt vanlig.

Dette gjelder selvsagt ikke bare kjendiser, men like mye foreldre, lærere og venner. Det gjelder alle som tenker at det er lurt med slike inngrep kun for å oppnå en midlertidig lykke.

Ikke bare pupper

I 2008 ble det utført enlevekårsundersøkelse av Statistisk sentralbyrå. Den viste at hele fem prosent av de spurte i alderen 18 til 65 år hadde fått utført en kosmetisk operasjon, og tallet øker.

Folk blir operert for selv de minste ting. De sprøyter inn Botox, fyller på med silikon, men ikke bare for å få større pupper. Noen folk legger også et lag med silikon under armene for å slippe å svette så mye.

Skal du si til datteren din at du valgte å operere den fin?

Hva sier du til barna dine når de arver din originale nese, og spør hvorfor ikke mamma og pappa har samme nese? Skal du da si til datteren din at du valgte å operere den fin? Det er vel det samme som å fortelle henne at hun har en stygg nese.

Dårlig selvtillit

Det er blitt et problem at folk normaliserer plastiske operasjoner. Hvorfor skal mennesker ta plastisk kirurgi, bare fordi de har dårlig selvtillit?

For så å gi oss andre dårligere selvtillit, som ikke tar slike operasjoner.

Hvor mange ganger har jeg ikke sett meg selv fra siden og tenkt: «Så lett det ville vært bare å fjerne den humpen på nesen min, tenk så pen jeg ville blitt da», eller «tenk å kunne kjøpe en genser uten å tenke på svetteringer».

For så å gi oss andre dårligere selvtillit, som ikke tar slike operasjoner

Så sier mamma til meg: «Du er verdens nydeligste», mens pappa kysser meg på hodet. Ingen av dem ser ut til å bry seg om hverken nesen eller svetteringene mine.

Alltid noe feil

Det er ikke noe å legge skjul på at alle har noe de kunne ha endret på med seg selv, men det er nettopp det.

Hele livet vil du muligens finne nye «feil» eller «trekk» ved deg selv du misliker.

En ny føflekk, en smilerynke eller kanskje begynner du å svette mer enn du gjorde før. Det du misliker, er kanskje det en annen liker aller best ved deg. Så tenk litt på den neste gang du tenker litt negativt om din fantastiske kropp!


Les flere innlegg om kroppspress og kosmetiske operasjoner:

Emil Anker Wiik:

Les også

- Kontoene tømmes mens brystene fylles

Mina Gjerde:

Les også

Er det sånn at man er født stygg i dagens samfunn?

Julie M. Stavdal:

Les også

På samme tid som jeg påvirkes av restylane-trenden, gråter jeg for liv som går tapt i massakre og terroraksjoner

Si ;D har egen podkast!

Hvorfor faller jenter som Noora for badboys som William?

Er det virkelig sånn at unge jenter har en tendens til å falle for bad boys, eller er det en myte? Vi diskuterer!

Hør den med ett klikk her:

Vandreruss, bussruss, campingruss — eller ingen russ?

— Man vil ha en buss som blir husket, sier russ Daniel Foss Torgunrud. Han har Europas største buss, og sammen med en campingvognruss, en gåruss og en som har valgt ikke å være russ i det hele tatt, gjester han ukens podkast.

Hør podkasten med ett klikk her:

Tre skamløse minoritetsjenter forteller

— Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå, skrev Nancy Herz (20) og Sofia Srour (21) på Si ;D. Sammen med Amina Bile (17) diskuterer de skam og ære i denne podaksten. Bile ble så inspirert av Srour og Herz at hun selv valgte å stå frem som skamløs.

Hør den med ett klikk her:

Du kan også abonnere på podkasten i iTunes eller søke på Si ;D i din podkast-app.

Marlene (18)

Les mer om

  1. Kroppspress