SiD

Foreldre: Det er nå vi trenger dere!

72339147_doc6lr0k22xjyq1mnlrz4kg-yjZlld2Dnq.jpg

Vi er ferdige med videregående, men vi er langt fra utlært.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Du kjenner sikkert til den følelsen av å være fri? Der du kan kjenne at ingenting hindrer deg, du står helt alene, du kan gjøre hva enn du måtte ønske — når du vil. Du står fri til å fortsette videre på veien mot et mål du kanskje har hatt i lang tid. Omtrent slik føles det når du har levert den siste eksamenen på videregående skole.

Må gjøre jobben selv

«Nå begynner det virkelige livet», tenker noen. Vi må fra og med nå bygge og legge asfalt selv for å komme oss nærmere målet vårt. Det er ingen foresatte, venner eller lærere lenger som gjør jobben for oss.

Å fullføre videregående skole er et grunnlag for resten av livet, men vi unge er like avhengige av foreldrene våre, skriver Torunn Galina Nygaard (21).

Men det er så utrolig viktig at ungdommen fortsatt blir fulgt opp fra sidelinjen av sine støttespillere. Vi trenger dere fortsatt!

Stort vendepunkt i livet

For noen er det å stå på egne bein et skummelt og stort vendepunkt i livet. Det kan ofte føles hjelpeløst, nytt og uforutsigbart. Man er redd for å falle, redd for ikke å mestre det som kreves for å oppnå det man har satt seg som mål. Det er fort gjort å tenke at man kan, og har forstått det som må til for å komme seg videre på egen hånd når man er ferdig med videregående skole. Men i realiteten er ungdom kanskje i sin mest sårbare og vanskelige periode i livet.

En sang vi ikkje kan Kari Bremnes synger: "Livet e en sang vi ikkje kan". Livet er uforutsigbart, man vet aldri hva som venter seg bak neste sving: en lykkebringende firkløver, eller en frontkollisjon mellom buss og motorsykkel? Eller noe helt annet? Hindringer vil kunne oppstå. Og da er det godt å ha støttespillere som har en oppmuntring på lager når den ene fremføringen i historie gikk rett vest, temaet i psykologiboken er vanskelig å forstå, eller bare det at en dag er ekstra kjip. Det er da vi trenger dere, alle dere kjære foreldre der ute.

Vi er ikke utlært

Dere skal ikke trenge å fortelle oss at vi må gjøre leksene, eller sørge for at vi kommer oss opp i riktig tid til et møte, men derimot følge opp gjennom å høre hvordan studiene går, hvordan kollegene på jobben er, om man trives med de nye klassekameratene, om man har det bra for tiden og så videre.

Vi er ikke utlært bare fordi vi er ferdige med videregående skole, tvert imot. Mange ungdommer faller ut av den gode rytmen i nettopp denne perioden av livet. Det er nå alvoret starter. Jeg håper at alle foreldre der ute vil huske på at man aldri vil bli utlært og «klar for livet». Å fullføre videregående skole er et grunnlag for resten av livet, men vi unge er like avhengige av foreldrene våre.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook,Twitterog Snapchat (aft.sid)

Interessert i hva de unge mener? Les flere Si ;D-innlegg her:

Les også

  1. Fredrik (16): Ingen blir et språkgeni med noen få undervisningstimer i uken

  2. Christine (18): Jeg spiser ikke fordi jeg vil, men fordi kroppen min tvinger meg

  3. Lise Andrea Arge (18): Afrika er noe annet enn «Afrika»

Torunn Galina Nygaard (21)