Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå | Nancy Herz
Si ;D-innlegg: Vi er ikke et konsept. Vi er vår egen person, og vi krever å bli tatt på alvor: Både på norsk og på morsmålet vårt.
«Hun eier ikke skam», var svaret jeg fikk, da jeg for to år siden spurte en bokhandler i Beirut om den libanesiske forfatteren Joumana Haddads siste bok.
Jeg husker kommentaren fordi hun er et forbilde, som gjennom sitt engasjement har løftet takhøyden for ytringsfrihet og kvinnerettigheter i den arabiske verden ved for eksempel å publisere et erotisk magasin på arabisk.
Dette har ikke bare har gjort henne upopulær, men også ført til at hun er blitt truet, utstøtt og stemplet som én av de mest forhatte kvinnene i den arabiske verden.
Ingenting å skamme seg over
Arabisk for meg er først og fremst språket mye favorittmusikken min er på. Det er også morsmålet mitt og språket Koranen er skrevet på.
Det er et gudsfiksert språk, og som tidligere muslim, nå ateist, sliter jeg med å finne gode, hverdagslige arabiske ord som uttrykker håp, tro og takknemlighet uten å inneholde ordet «Allah».
Å vite at det finnes noen som bruker et slikt gudsfiksert språk til å skrive om lyster, kropp og identitet, er derfor veldig forførende.
Selvsagt eier ikke Haddad skam! Hun har nemlig ingenting å skamme seg over.
Trosser fordommer og hat
Jeg leste nylig et intervju med Faten Mahdi Al-Hussaini i A-magasinet. Faten forteller om utfrysing fra det muslimske miljøet, og at hun både skjelles ut og spyttes på.
Ikke på grunn av meningene sine, men på grunn av at hun som jente, bruker stemmen sin og er en synlig deltager i den offentlige debatten, og fordi hun håndhilser på menn.
Slik idioti skyver bra damer (og menn) ut av samfunnsdebatten.
Vi ser stadig flere jenter fra minoritetsmiljøer som står opp og trosser våre «egne»
To år etter episoden i Beirut vil jeg slå et slag for den skamløse arabiske/muslimske minoritetsjenta. Som til tross for fordommer, hat, trusler og fysisk vold trosser samfunnet rundt seg og bryter grenser.
Jenta som ikke lar seg begrense av konsepter som skam, ære og fordommer – og vår tid er nå.
Fathia Mahmoud (23) skriver om samme tematikk:
Flere står opp mot sine «egne»
Vi ser stadig flere jenter fra minoritetsmiljøer som står opp og trosser våre «egne». Som sier fra når råtne imamer får bli i moskeer, og når lovene i våre foreldres land undertrykker kvinner og bryter menneskerettighetene.
Jenter som ikke lenger vil la seg undertrykkes av ideen om den perfekte, arabiske jenta.
Det er på tide å bli hørt når vi forklarer at friheten til å bruke miniskjørt i Beirut, men ikke til å tenke fritt, ikke er ekte frihet – men en illusjon og en bilde av samfunnet vi lever i.
Vi er skamløse arabiske jenter, enten vi går i miniskjørt, hijab, bukse, skjørt, burka eller nakne
Vi er skamløse arabiske jenter, enten vi går i miniskjørt, hijab, bukse, skjørt, burka eller nakne. Vi er ikke et konsept.
Vi er vår egen person, og vi krever å bli tatt på alvor: Både på norsk og på morsmålet vårt.
Lest denne?
De tause burde skamme seg
Hvis jeg skriver et følelsesladd innlegg om ukultur i det muslimske miljøet, og det du legger merke til er at jeg bruker ordet «faen», så har du ikke forstått det.
Hvis jeg skriver om diskriminering i Norge, og det du legger merke til er at jeg har en hijab på hodet, så har du ikke skjønt ideen om like rettigheter for alle.
Hvis jeg sier jeg er ateist og tidligere muslim, og du reagerer på at jeg skriver om det offentlig, så er du en del av problemet.
Hvis det er noen som burde skamme seg, så er det menneskene som takket være sine sneversynte holdninger, dømmer homofile, støtter blasfemilovgivning og mordere, og som lar råtne imamer bli i sine posisjoner.
De som burde skamme seg er den tause majoriteten
De som burde skamme seg er dem som ser hvordan ekstremistene fanger de mest sårbare ungdommene som ikke hører hjemme noe sted, men ikke innser at de selv har skyld i å sette ungdommer i en slik posisjon.
De som burde skamme seg er den tause majoriteten, og de som ved hjelp av hverdagssladder og fordømmelse prøver å holde oss nede.
Vi er frihetsforkjempere
Debattanten Sofia Nesrin Srour oppsummerer det hele godt i et Facebook-innlegg publisert 16. april:
«Sosial kontroll, den forbanna æreskulturen, skammen de vil skylle over oss i bølger ... F**K moralen de bruker mot oss, de sosiale normene de setter for oss kun fordi vi er født jenter, og nei – jeg eier ikke DIN skam!».
Vi er frihetsforkjempere, arbeidere, aktivister, husmødre, skribenter, tenkere, kunstnere, studenter, ledere.
Vi er den skamløse arabiske jenta, og skamløshetens tid begynner nå.
Likte du dette innlegget? Da anbefaler vi deg å lese dette:
Podkast: Feminist i hijab
Tre unge jenter diskuterer kvinnedagen. Sofia Nesrine Srour (21) er troende muslim og feminist — i hijab. Ikke alle mener det lar seg kombinere. Dessuten utfordrer vi gjestene i ulike paroletekster og spør: Hadde du stilt deg bak denne?
Hør den med ett klikk her:
Vi anbefaler også disse debattinnleggene:
Sven Henriksen om kaffeslabberas-rasismen:
Kristin Nesse Thue fikk mange reaksjoner på dette innlegget:
Sambandet-gitarist Skjalg Mikalsen Raaen:
Frivillige Kristina Quintanos åpne brev til innvandringsminister Sylvi Listhaug:
Hvordan er det å være ung jøde i dag?
Rachel Mizrachi (20) og Yuval Regev (19) deler sine erfaringer. Mizrachi turte aldri å fortelle lærerne om jødehetsen hun opplevde på skolen. Hun var redd for offerrollen. Hør episoden her:
Du kan også abonnere på podkasten i iTunes eller søke på Si ;D i din podkast-app.