SiD

22. juli er ikke en brikke i et politisk spill | Aurora Dimmen Bratli

 • Aurora Dimmen Bratli (19), leder, AUF, Møre og Romsdal
22. juli er ikke et argument som man kan velge å trekke inn eller utelate. Det er en historisk begivenhet med direkte relevans i enhver diskusjon om terror, ekstremisme og samfunnssikkerhet, skriver Aurora Dimmen Bratli (19).

Si ;D-innlegg: Det er en historisk hendelse som vi aldri må glemme.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Preben Dimmen i Unge Høyre kritiserer Arbeiderpartiet og AUF for å skyve 22. juli-angrepene foran seg i et forsøk på å brunbeise justisminister Sylvi Listhaug (Frp) vekk fra politikken.

Debatten handler om to ting. Det handler om forslaget i seg selv, og om hvordan debatten føres. Regjeringen vil at mennesker med dobbelt statsborgerskap som er mistenkt for lovbrudd, skal kunne miste sitt norske statsborgerskap administrativt, altså utenfor domstolen.

Flertallet på Stortinget mener derimot at å miste statsborgerskapet må anses som straff, og derfor kan det ikke tas ut av domstolene.

Ulmende hat mot Ap

Sylvi Listhaug velger så å påstå at "Arbeiderpartiet prioriterer terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet". Dette kan i beste fall beskrives som en konspirasjonsteori.

Aurora Dimmen Bratli (19), leder, AUF, Møre og Romsdal

Hvis det faktisk er slik at Regjeringen mener stortingsflertallet prioriterer terrorister foran befolkningen, så må Regjeringen gå av. Det gjør de ikke, for de vet at det er feil.

Justisministeren vet godt at hun beveger seg inn i et farlig retorisk landskap når hun på sosiale medier anklager Arbeiderpartiet for å sette terroristers rettigheter foran landets sikkerhet.

Det finnes et ulmende hat mot Arbeiderpartiet og AUF. Det er et hat AUF har møtt før. I kommentarfelter, på sosiale medier og såkalt alternative medier blir Arbeiderpartiet hovedmistenkt i konspirasjonsteorier om en venstreside som angivelig ønsker at ekstreme islamister skal ta over Europa.

Ikke tilfeldig hvem som ble offer

Det er en åpenbar grunn til at 22. juli spiller en rolle i diskusjonen om terror. 22. juli var et terrorangrep.

Det var heller ikke tilfeldig hvem som ble offer. Gjerningsmannen manifesterte sitt hat mot AUF gjennom årevis av planlegging, 1500 sider med hat og 77 drepte mennesker.

22. juli er ikke et argument som man kan velge å trekke inn eller utelate. Det er en historisk begivenhet med direkte relevans i enhver diskusjon om terror, ekstremisme og samfunnssikkerhet.

22. juli angår gjerningsmannens oppvekstvilkår, politiets responstid, terrorforebygging og mye mer som har direkte relevans for samfunnet.

22. juli er et naturlig element i en diskusjon om terror fordi det er det eneste større terrorangrepet Norge har opplevd i moderne tid.

Hatet lever videre

Det som er et større problem, er en høyreside som ivrer etter å begrense 22. juli-overlevendes mulighet til å delta i debatten.

AUF og Utøya ble valgt som mål av en gjerningsperson som ble motivert av høyreekstremt hat på nettet. Hatet som inspirerte gjerningsmannen, lever videre. Derfor må vi ta Fremskrittspartiets konspirasjonsteorier på alvor.

Hvis Preben Dimmen i Unge Høyre ønsker en mer saklig debatt, så bør han spørre statsminister Solberg hvorfor hun velger å opptre som statist i en regjering der Sylvi Listhaug er hovedperson i fri dressur. Det eneste som sverter Regjeringens omdømme, er Solbergs manglende lederskap.

Kanskje vil du også interessere deg for disse sakene:

Les også

 1. Arbeiderpartiet forsøker å brunbeise Listhaug vekk fra politikken | Preben Dimmen

 2. Listhaug vet så inderlig godt hva hun gjør | Hoda Imad

 3. Trine Eilertsen: Erna Solberg er fanget i Listhaugs «lik og del»-klister

 4. – Erna Solberg bør gi Listhaug valget mellom Facebook-postene og justisministerposten.

 5. Det er flere enn Listhaug vi kan forvente mer av | Torstein Ulserød


13-21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Si ;D
 2. Terror
 3. 22. juli
 4. Arbeiderpartiet (Ap)
 5. AUF