SiD

Forsker: – Man kan føle seg feig når man ikke er klar til å komme ut av skapet. Særlig når «alle andre» gjør det.

  • Amalie Lereng
    Amalie Lereng
    Si ;D-ansvarlig
Å komme ut av skapet er ikke noe man gjør én gang, for så å være ferdig med det, understreker Skeiv Ungdom-leder Pernille Sivertsen og forsker Kirsti Malterud.

Siden holdningene til homofili i befolkningen er vesentlig bedre enn tidligere, kan belastningen på dem som lar være å komme ut, øke.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I forbindelse med premieren på ungdomsserien Skam har Aftenposten invitert seks ungdommer til å skrive om hvordan det er å komme ut av skapet i dag. Du kan lese innleggene nederst på siden.


– Ved å stå frem, kan du bidra til å lette situasjonen for dem som kommer etter deg. Men hvis du ikke synes forutsetningene ligger tilstrekkelig godt til rette, kan du oppleve selvbebreidelse ved ikke å bidra til fellesskapet, sier forsker og professor Kirsti Malterud.

Hun har vært medansvarlig for flere store studier om levekår og helse blant LHBT-personer i Norge og har også forsket på situasjoner der man skjuler sin seksuelle orientering.

Blir mer ensom

Malterud trekker blant annet frem religion, bosted, familie og venners reaksjon, skam og frykt for å bli satt i bås, som mulige forklaringer på hvorfor noen velger å bli i skapet.

Og siden holdningene til homofili i befolkningen er vesentlig bedre enn tidligere, kan belastningen på dem som lar være å komme ut, øke.

Kirsti Malterud

– Man kan føle seg feig når man ikke er klar til å komme ut når alle andre gjør det. Hvis trykket kommer fra organisasjoner eller personer som ikke forstår hvorfor det kan være vanskelig, kan man kjenne seg enda mer ensom, sier Malterud.

Kommer ut hver dag

Hun får støtte av leder av Skeiv Ungdom, Pernille Sivertsen.

– Selv om det kan oppfattes som mye «lettere» å være skeiv eller komme ut i dag enn før, er det jo ikke det for den enkelte. For dem det gjelder, er det første gang, og de har ikke noe historisk, subjektivt sammenligningsgrunnlag, sier Sivertsen.

Hun understreker at det å komme ut ikke er noe man gjør én gang, for så å være ferdig med det.

– Vi kommer ut hele tiden, hver eneste dag når vi møter et nytt menneske og kanskje vil snakke om kjæresten vår eller den vi er forelsket i, sier hun.

Pernille Sivertsen.Derfor, sier Kirsti Malterud, blir reaksjonene man får når man kommer ut for første gang, desto viktigere.

– Positive reaksjoner fra de første man forteller det til, kan gjøre det mye lettere å være mest mulig åpen videre. Dere som får høre slike historier har altså et viktig ansvar – det gjelder ikke bare den som skal fortelle, sier hun.

«Skam» kan hjelpe

Natt til søndag slapp NRK det første klippet i sesong 3 av ungdomsserien Skam. Da serien løftet frem voldtektsproblematikk i sesong 2 i vår, opplevde politiet en økning i antall anmeldelser av overgrep.

Pernille Sivertsen i Skeiv Ungdom håper denne sesongen – om hovedkarakteren Isak kommer ut, slik mange forventer – kan gjøre det litt enklere og mindre skummelt å komme ut.

– Vi vet jo ennå ikke hva Isak kan finne på å gjøre. Er han homo? Bifil? Eller kanskje han eksperimenterer litt, kjenner etter? Det er jo egentlig ikke så nøye, så lenge han finner ut hva som er rett for akkurat ham, sier hun.


Podkast: Hvordan få bedre selvtillit?

Er du én av dem som skjelver før du skal holde en presentasjon, selv om du innerst inne vet at du kan stoffet?

Psykolog Aksel Inge Sinding gir råd om hvordan man kan bedre selvtillit og selvfølelse.

Les også

Her kan du høre alle Si ;D-podkastene!


Slik blir du podkast-abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her


Les mer om

  1. Skam
  2. LHBT
  3. Homofili
  4. Ungdom