SiD

En hjelpesløs mor i Kambodsja, en kidnappet jente i Vietnam. Jeg klarer ikke å få serien Stuck ut av hodet | Ingrid Mobekk

  • Ingrid Mobekk (20)

Si ;D-innlegg: De som er imot feminisme, kan ikke vite hvordan verden ser ut.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

En, to - nå. En, to – nå. En, to – nå. En, to – nå. Fire barn er nå blitt giftet bort.

Jeg viser ham videoen. Han ser den, og når den er ferdig, sier han ikke mye. Hva skal man si?

Så flytter han den lille pilen på skjermen over til krysset på nettsiden og trykker, tydelig og klart. Jeg spør hvorfor han gjør det, selv om jeg forstår ham godt. Jeg har ofte den reaksjonen selv.

Han forteller at han ikke vil se mer, og han er en ærlig representasjon av de fleste av oss.

Jeg blar forbi nyheter som jeg vet kommer til å rive meg opp innvendig, fordi jeg kan. Jeg sliter med å fange opp ordene og handlingene som blir beskrevet, fordi de er så langt fra min virkelighet.

Kunne ikke dra

Det er tydelig at kvinner og menn som sier de er imot feminisme, ikke vet hvordan et samfunn uten rettigheter for kvinner ser ut. Det finnes en verden utenfor Norge, og den burde vi ta vare på.

I Kambodsja så jeg en 15 år gammel jente som ga sitt nyfødte barn mat to-tre ganger om dagen, fordi hun ikke visste bedre. Barnet var underernært og dehydrert, og nær døden.

Ingrid Mobekk

På samme tid var mannen hennes ute og drakk seg full. Hun kunne ikke dra til sykehuset med sitt barn uten mannen sin tillatelse.

I Vietnam så jeg en jente som ble kidnappet, holdt til fange i tre dager, før hun ble tvunget til å gifte seg med kidnapperen sin. Det er slik det fungerer enkelte steder. Kidnapperen fortalte at han mente at kvinner ikke skulle ha rett til å velge sin egen ektemann.

I flere land så jeg også barn drevet og tvunget til prostitusjon. Den ene jenta fortalte at hun hatet sex, gruet seg til jobb og drakk en del for å takle det. Mannen som eide strippeklubben, smilte da han ble spurt om han tjente masse penger – det gjorde han.

Den ene jenta fortalte at hun hatet sex og gruet seg til jobb

Alt dette så jeg på fra min egen stue, hjemme i Norge. En søndag kjedet jeg meg og havnet inn på Aftenpostens dokumentarserie Stuck.

Jeg har ikke greid å riste det ut av hodet siden. Jeg synes ennå at det er vanskelig å forstå at det skjer, og at det er ikke noe som bare kommer til å forsvinne av seg selv.

Åpne øynene

Jeg føler meg hjelpeløs og frustrert. Jeg sitter ikke på nok kunnskap til å vite hvor stort dette problemet er, og hva man kan gjøre for å fikse det.

Det er så mye å ta tak i på denne jorden, og det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Det er vanskelig å vite om man kan utgjøre en forskjell, men man må jo bare tro at sammen så kan man det.

Les også

Redd Barna: Dette er de beste og verste landene for jenter

Det er mye som må forandres, men i dag velger jeg å rette oppmerksomheten på barnebryllup og en sterk undertrykkelse av kvinner i diverse land.

Jeg kan ikke reise ned til land som Vietnam, Kambodsja og Bangladesh og ta med meg alle jentene som blir urettferdig behandlet med hjem.

Noe av det jeg kan, er å sette fokus på det og informere. Denne verdenen vi lever, i kan være så fantastisk og grusom på samme tid. Jeg sier som før, man kan ikke hjelpe alle, men kanskje man kan hjelpe noen.

Vi må åpne øynene og ta grep.


Se de første episodene av Stuck her:

Les mer om

  1. Feminisme
  2. Kvinner
  3. Kambodsja
  4. Vietnam