SiD

Det du ikke vet om Afghanistan

Folk forventer å høre hvor vanskelig det var å vokse opp i Afghanistan. Jeg ønsker å fortelle folk at alt ikke bare er negativt.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Jeg skjønner at det er krig på en side, men det viktigste er at befolkningen i Afghanistan forener seg med hverandre, skriver Nayab Alizai (20).

Jeg kommer fra Afghanistan. Ofte når jeg møter folk lager de sine egne fakta om meg, bare ved å se på meg.

Det er rart at folk kan si så mye om en person bare ved å se på deres utseende.

Mange sier med engang at jeg enten er fra India eller Pakistan, ingen gjetter Afghanistan.

Press fra begge kulturer

Selv afghanere vil ikke tro at jeg er fra Afghanistan. Merker de et avvik hos meg, så mener de at jeg ikke er afghaner. For eksempel språket dari, som jeg ikke kan snakke. Både pashto og dari er offisielle i Afghanistan.

Det har vært masse positive endringer de siste årene, skriver Nayab Alizai (20).

Hvordan kan jeg forklare dem at selv om jeg har oppvokst med språket pashto og ikke har lært dari, er jeg likevel afghaner? Press og forventninger kommer fra både den norske kulturen og den afghanske kulturen. Folk tegner sitt eget bilde av afghanere.

For eksempel forventer folk å høre hvor vanskelig det var å vokse opp i Afghanistan og hvordan det var å oppleve krigen. Hvor undertrykte kvinnene er og hvordan Taliban styrer landet og misbruker makten.

Ingen ser det gode i Afghanistan

Ingen tar tiden til å lese eller prøve å finne ut om de fine stedene, som faktisk finnes i Afghanistan. Nei, det er heller ord som selvmordsbomber, korrupte ledere, militære styrker og uro som vil være de første tankene deres, når de hører navnet Afghanistan.

Selv de ulike etniske gruppene i Afghanistan har fordommer mot hverandre.

Jeg ønsker å fortelle folk at det ikke bare er negativt med Afghanistan, at det også finnes godt der. Jeg skjønner at det er krig på en side, men det viktigste er at befolkningen i Afghanistan forener seg med hverandre.

Det har vært masse positive endringer i de siste årene. For eksempel at de har klart å danne et cricketlag som har deltatt på VM i Cricket.

Visste du dette?

Visste du at verdens første oljemaleri ble tegnet i hulene i Bamiyan i Afghanistan og ikke i renessansens Europa? Visste du at poesi også er en del av afghansk kultur og hver torsdag samles menn, kvinner og barn og deler sine historier og poesi og at dette har foregått i mange år?

Det er vanskelig å leve uten fordommer, og man kan lære av dem. Men fordommene må ikke stå i veien for forståelse og toleranse.

Spørsmålet er også hva vi kan gjøre for å bryte dem ned.

Jo, det vi kan gjøre er å bli kjent med det ukjente før man dømmer noe man ikke kjenner til.

Derfor mener jeg at det er viktig at så mange kommer på Afghanistan-uka denne uken slik at folk kan bli kjent med flere sider av Afghanistan.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).

Les også

  1. Dro til Kabul for å spille inn musikkvideo

  2. Farhads familie ble splittet av norske myndigheter

  3. - Vi skal fortsette å kjempe for kameraten vår

  4. Frihet for afghanske jenter

Nayab Alizai (20)