SiD

Høyre har ikke klart å kutte nok i offentlige utgifter

 • Tage Slind Jensen (21)
  Tage Slind Jensen (21)
  Unge Høyre

De offentlige utgiftene er ikke blitt redusert noe merkverdig etter sju år med høyreregjering, skriver Tage Slind Jensen i Unge Høyre. Foto: Monica Strømdahl

Vi kvier oss for å diskutere kontroversielle, men viktige saker. Som for eksempel kutt i sykelønnen

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Vi som vokser opp i Norge, er heldige. Vi lever i et velferdssamfunn der du blir tatt vare på dersom noe skulle skje med deg. Uavhengig av hvem du er. Velferdssamfunnet vårt står imidlertid overfor utfordringer. I 2017 la regjeringen frem perspektivmeldingen. Den slo fast at vi går mot trangere økonomiske tider, med lite rom for nye offentlige utgifter.

Hvem skal trekke i bremsen?

Om også mine barn og barnebarn skal kunne leve i et velferdssamfunn, må det derfor prioriteres hardere i dagens budsjetter. Statens penger tilhører ikke kun deg og meg. De tilhører også fremtidige generasjoner.

Tage Slind Jensen (21), Unge Høyre. Foto: Privat

«Problemet med sosialisme er at du til slutt går tom for andres penger», lyder et kjent sitat av Margaret Thatcher. Det er en favoritt internt i Høyre. Det er ingen overraskelse at opposisjonen på venstresiden ennå ikke har skjønt dette sitatet.

Men det overrasker at Høyre, etter syv år i regjering, ikke har klart å redusere de offentlige utgiftene i nevneverdig grad. Om ikke Høyre, med forvalteransvar som grunnleggende prinsipp, klarer å trekke i bremsen, hvem skal da gjøre det?

For fremtidens generasjoner

Men det blir for lettvint å ilegge partiene all skyld. I «verdens rikeste land» er det jo mye morsommere å stemme på et parti som lover mer av et eller annet. Enn et som går til valg på innstramninger i velferdstjenestene og økte egenandeler.

Partiene frykter for å bli karikert som kalde og usolidariske og – ikke minst – tape valg. Derfor kvier de seg for å diskutere kontroversielle, men viktige saker. Et eksempel er kutt i sykelønnen.

Jo tidligere en begynner med reformer, desto høyere blir nivået på fremtidige velferdstjenester. Det krever både at partiene tør å sette debattene, og at vi velgere blir flinkere til å tenke igjennom hva vi kan leve uten. Slik kan også fremtidens generasjoner leve gode og trygge liv.

Les også

Konkurranse: Hva har gått bra i 2020?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.Les mer om

 1. Margaret Thatcher
 2. Høyre (H)
 3. Perspektivmeldingen
 4. Fremtiden
 5. Politikk

Relevante artikler

 1. SID
  Publisert:

  Jeg kjenner ikke igjen mitt eget parti i statsbudsjettet

 2. SID
  Publisert:

  Vi unge ønsker oss vindmøller

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Hva skal Høyre med nytt partiprogram?

 4. SID
  Publisert:

  Å hjelpe flyktningene skal aldri måtte gå på bekostning av våre eldre

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  Milliardkutt i skatter og avgifter: – Fremtidige generasjoner må betale

 6. SID
  Publisert:

  Alt blir bra, sa Jan Tore Sanner i åpningsinnlegget til statsbudsjettet. Men for hvem?