SiD

Problemet med sesong fire er at den ikke ble som forventet | Jonathan Gaathaug

 • Jonathan Gaathaug (20)

Vi fikk liksom aldri en ordentlig historie rundt Sana og hennes problemer, skriver Jonathan Gaathaug (20). NRK skjermdump/privat

Si ;D-innlegg: Det blir overfladisk. Jeg vil vite mer.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jonathan Gaathaug Privat

Da det ble annonsert at sesong fire skulle handle om Sana, tenkte jeg bare: ENDELIG!

Endelig skal vi få et lite innblikk i hvordan det er å være en muslimsk jente, hvordan det er å leve i Norge med multikulturell bakgrunn, hvordan hverdagen til en person som praktiserer Islam, utfolder seg og hvilke utfordringer det kan medbringe.

Etter sesongfinalen sitter jeg derimot igjen litt skuffet. Jeg er litt skuffet fordi jeg ikke føler at jeg er blitt bedre kjent med Sana i hennes sesong på samme måte som jeg ble med Isak, Noora og Eva i deres.

Jeg føler ikke vi har fått et stort nok innblikk i hennes liv, og det som skjer med Sana, blir overskygget av andre ting som egentlig ikke er relevant for hennes sin historie.

Hva skjedde?

Problemet med denne sesongen, etter min mening, er at Julie Andem prøver å få med mest mulig på kortest mulig tid.

Hun prøver å tilfredsstille seerne med å putte inn ting som jeg ser på som unødvendig, og som tar opp mye av tiden. Som at Noora+William blir en greie igjen og at de som ikke fikk sin egen sesong, får sitt eget klipp i den siste uken.

Sett fra en Skam-fans side er det veldig kult og morsomt, det synes jeg virkelig. Men dette er Sanas sesong! William og «Penetrator-Chris» burde ikke ha en såpass stor rolle i den.

Vi fikk liksom aldri en ordentlig historie rundt Sana og hennes problemer. Og hva skjedde egentlig med den begynnende romansen mellom Sana og Yousef?

For overfladisk

Vi får ikke vite noe særlig mer om hvordan det er å tilhøre religionen Islam enn hva vi selv kan søke opp på nettet. Det blir overfladisk.

Jeg ville vite mer om hvordan det var å gå rundt ute med hijab, hvordan hun kombinerer den typiske «norske» livsstilen med religionen hun praktiserer.

For det jeg sitter igjen med nå, hva vi har lært fra denne sesongen om Sana som person, er ting vi allerede visste fra tidligere sesonger.

Høydepunktet i sesongen kom da Isak konfronterte Sana med oppførselen hennes. Da, for første gang, følte jeg at jeg kom ordentlig innpå Sana og hvordan hun har det. Da følte jeg endelig at vi som seere fikk et innblikk i hvordan en muslim har det i Norge.

Les også

Vilde (15): Nei, VG, Sana burde ikke ha kastet hijaben!

Jeg skulle bare ønske at resten av sesongen var som det klippet.

Mange har påpekt at hovedfokuset på denne sesongen ser ut til å være vennskap, både i jentegjengen og blant kompisene til Elias. Men da virker det bortkastet å ha Sana som hovedperson, med tanke på at hun som person har så mye mer å by på og så mye mer å lære oss enn hva et vennskap tåler.

Mer romanse

Kort sagt er problemet at fokuset i sesongen har vært på et helt annet sted enn hva jeg kanskje forventet. Sånn alt i alt var ikke Islam så i fokus som jeg hadde trodd det skulle være.

At det er den aller siste sesongen, påvirker jo så klart hvordan Andem velger å lage den. Den inneholder mange viktige og bra øyeblikk på lik linje med de andre sesongene.

Sana har så mye mer å lære oss enn hva et vennskap tåler

Ett av mine favorittøyeblikk var uten tvil da Sana og Yousef var på date, og det at de ikke kysset, gjorde det bare mer spesielt. Jeg skulle bare ønske at romansen rundt dem ble en like stor greie som Noora+William og Isak+Even.

Det skal sies at sesongen fortsatt endte opp med å være veldig bra, virkelig! Det er bare at sesongen ikke ble helt sånn jeg forventet.

Men uansett, tusen takk, Julie Andem! Takk for alt du har gjort for meg og veldig mange andre, du har gitt en stemme til de som ikke hadde det, og hjulpet dem med å håndtere ting de ikke hadde greid å gjøre alene.

Tusen takk, Skam!


Flere unge meninger om Skam?

 1. Les også

  Sumaya Jirde Ali (19): Jeg kjenner meg mer igjen i Eva enn Sana, selv om jeg bruker hijab

 2. Les også

  Nei, VG, Sana burde ikke ha kastet hijaben!

 3. Les også

  Takk for at du forstår oss, Andem. Hilsen Abdirahman Hassan (19)

 4. Les også

  «Skam»-øyeblikkene vi husker best

Les mer om

 1. Skam
 2. Ungdom
 3. TV-serier

Relevante artikler

 1. SID

  Tre ungdommer om Skam-avslutningen: Egentlig er de glad for at det er over.

 2. KULTUR

  «Tørk Skam-tårene, dette var det eneste rette»

 3. SID

  Jeg kjenner meg mer igjen i Eva enn Sana, selv om jeg bruker hijab | Sumaya Jirde Ali

 4. SID

  Takk for at du forstår oss, Andem. Hilsen Abdirahman Hassan (19)

 5. KULTUR

  Hvis Sana radikaliseres, kan dette faget forklare deg hvorfor

 6. KULTUR

  Et overgrep og påfølgende taushet fikk oss til å søke etter «Skam»