Dette er til alle som ønsker å amputere årets OD-prosjekt | Martine Gabrielle Flø Stave

I år valgte norske elever å støtte ungdom i Palestina. For all ungdom har rett på frihet, skriver Martine Gabrielle Flø Stave (18). Bildet er fra Vestbredden i 2016.

Si ;D-innlegg: Det eneste som boikottes er solidaritet, kjærlighet, forståelse og nødvendig hjelp.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Nå er høsten her. Jeg liker å kalle den OD-høsten. I mange år nå har jeg kalt det for det, når bladene begynner å skifte farge. For årets fineste dag nærmer seg, da flere titalls tusen norske ungdommer skal jobbe en dag i solidaritet.

Vi skal jobbe for et prosjekt som skal hjelpe ungdom i et av de mest betente konfliktområdene i verden. I år befinner ungdommen seg i Palestina.

At noen ønsker å boikotte kanskje noe av det fineste jeg vet, er uforståelig. Dette er til alle som ønsker å amputere årets prosjekt. Dette er til de som, absurd nok, tror vi stiller oss bak voldelige, ekskluderende og diskriminerende aktører.

At noen ønsker å boikotte kanskje noe av det fineste jeg vet, er uforståelig, skriver Martine Garbielle Flø Stave (18).

Demokratisk valg

Omkring 500 elever, med et rungende flertall, valgte å gå inn for å støtte utsatt ungdom i Palestina. Søknader ble vurdert av ODs bistandsfaglige råd. De gjennomgikk alle innkomne forslag til prosjekter for å velge ut de tre beste bistandsfaglige gode prosjektene. Det ble sikret at ingen av prosjektene hverken ekskluderte eller diskriminerte, og at de var i tråd med norsk lov.

Jeg skriver dette fordi vi har møtt motstand og fått sterk kritikk for årets prosjekt. Motstandere mener at årets prosjekt strider mot aksjonens retningslinjer, at vi gir penger til organisasjoner som driver vold og organisasjoner som er antisemittistiske. Noe som helt klart er imot alt vi står for.

Ingen svertekampanje

Det er ikke en svertekampanje mot noen som helst stat, vi velger heller ikke noen side i konflikten som er der. Religionsmotsetningene og den ideologiske politikken angår ikke årets prosjekt. Men historien er et faktum.

Menneskerettighetsbruddene er et faktum. Og hva du mener, skal du få lov å velge helt selv. Men i år valgte norske elever ungdom i Palestina. For all ungdom har rett på frihet.

I år er min femte og siste OD-høst. Når bladene blir røde og gule til 1. november i år, håper jeg du husker at du ikke har et liv uten friheten til å leve.


Les mer om debatten rundt årets OD-aksjon her:


Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.