En aldersgrense på sosiale medier gjør oss ikke forberedt på fremtiden | Malin Bergan Refsdal

Det er vanskelig når vennene dine får lov til ting som du ikke får lov til, skriver Malin Bergan Refsdal (14).

Si ;D-innlegg: Vi lever nå, ikke i gamle dager.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Ane Dahl Torp mener skoler bør ha en holdning til aldersgrenser på sosiale medier.

Mange voksne mener sosiale medier er farlig. De er redde for hva barna deres kan gjøre og hva andre kan gjøre mot dem. Andre tenker at det er bortkastet tid. Vi hører ofte at da de var små var de ute hele tiden. Men vi lever nå, ikke i gamle dager.

Teknologi og internett er en del av hverdagen vår. Alle har en mobil i lomma og en PC i veska. De fleste barn har en iPad hjemme som de ser film og spiller på. Vi kan det praktiske, nå trenger vi retningslinjer.

Jeg har vokst opp med sosiale medier

Det er vanskelig når vennene dine får lov til ting som du ikke får lov til. Mange føler seg utenfor om de ikke er på sosiale medier. To måneder er en evig og poengløs ventetid for de som har bursdag senere enn de andre.

Jeg har vokst opp med sosiale medier. Men der er ikke alltid så enkelt å vite hva som er rett og galt å gjøre. Derfor ønsker jeg meg undervisning både om hvordan vi skal bruke sosiale medier og reglene for dette.

Tenker ikke over konsekvensene

Mange som bruker de forskjellige appene vet kanskje ikke alltid hvordan man bør oppføre seg. For yngre barn kan dette være særlig vanskelig å skjønne. Mange er ikke klar over hvem som sitter på andre siden av en konto eller konsekvensene av hva man legger ut.

Stadig flere skoler begynner å bruke iPader og PCer fra tidlig skolealder. Disse bør også brukes til å lære mer om nettvett. Ikke alle barn vet at det ikke er lov å ta bilder av andre uten å spørre først. Ved tidlig læring, blir det naturlig å vite hvilke valg som er lure å ta.

To streker under svaret

Uavhengig av om det skjer i skolegården, hjemme eller på insta: både voksne og barn glemmer hva som er rett og galt på nettet fordi alle blir tøffere bak en skjerm.

Det burde være opp til hver enkelt, og foreldrene deres, om de har lyst til å bruke sosiale medier. En aldersgrense gjør ikke oss forberedt på fremtiden. Det eneste svaret med to streker under er at god digital oppførsel bør bli pensum.

Les også:

Les også

Skolen bør ha en holdning til sosiale medier | Ane Dahl Torp

Les også

Aldersgrense for sosiale medier er en bjørnetjeneste, Ane Dahl Torp | Michael Jacobs


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.