SiD

Vi kvinner må slutte å rakke ned på oss selv | Vilde Sofie Nohr

  • Vilde Sofie Nohr (20)
    Vilde Sofie Nohr (20)

Kvinner og jenter som tar utradisjonelle valg, får ganske raskt høre at de velger feil, skriver Vilde Sofie Nohr (20). Foto: Hannamariah / Shutterstock / NTB scanpix

Si ;D innlegg: Min erfaring er at vi jenter dessverre ofte er like gode som gutter på å snakke jenter ned og kalle andre for «hore».

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Gratulerer med kvinnedagen, alle sammen!

I år har jeg et ønske for kvinnedagen, og det er at vi kvinner skal bli flinkere til å snakke hverandre opp. Vi bør bygge hverandre opp i stedet for å rive hverandre ned.

Ofte får guttene all skylden for at likestillingen ikke er bedre i Norge. Det er guttene som snakker ned kvinner, og det er guttene som kaller jenter for horer.

Noen gutter gjør dette, men min erfaring er at at vi jenter dessverre ofte er like gode, om ikke bedre, som gutter på å gi våre medsøstre slike kommentarer.

Janteloven

I Norge står Janteloven sterkt. Som ung kvinne i Norge har jeg til stadighet møtt personer som nesten følger denne «loven» slavisk. Tar en kvinne utradisjonelle valg, får en fort kommentarer fra andre kvinner som er negative og som gjenspeiler «lovene» i Janteloven.

«Du skal ikke tro du er noe.»

«Du skal ikke tro du er mer enn oss.»

«Du skal ikke tro at du duger til noe».

Lære av menn

Faktaene er harde, men vi kvinner er ofte utrolig dårlige til å støtte opp om hverandre, og her mener jeg vi har mye å lære av menn. De viser seg ofte å være flinkere til å støtte opp om hverandre og å hjelpe hverandre opp og
frem.

Vilde Sofie Nohr (20). Foto: Simen Vangen

Kvinner og jenter som tar utradisjonelle valg. får ganske kjapt høre at de velger feil. Dette bidrar overhodet ikke til at likestillingen går fremover. Som kvinne har jeg også lagt merke til at kvinner, spesielt kvinner høyt i samfunnet, må svare på helt andre spørsmål enn menn, og får en helt annen
type kritikk enn det menn gjør – og den kritikken kommer ofte fra andre kvinner.

«Hva med barna?», hvis en kvinne velger en toppstilling.

«Hvorfor har hun på seg de klærne når hun er politiker?»

«Hvorfor viser hun følelser når hun burde fremstå profesjonell?»

Min oppfordring

Vi trenger å heie fram kvinnelige ledere, kvinnelige idrettsutøvere, kvinnelige bussjåfører og kvinnelige bilmekanikere.

Vi må slutte å rakke ned på oss selv. For hvis ikke vi kvinner støtter kvinnesaken, hvem skal gjøre det da?

Min oppfordring til alle menn og kvinner der ute; fremsnakk alle flinke kvinner og jenter som dere kjenner, vi har mange å velge mellom!
Et tips fra meg er i hvert fall å lytte til podcasten Bra damer av Guri Solberg, der kan man bli kjent med mange bra damer!


Les også

  1. Ea, Ella og Ellisiv (14): «Billig» og «pulbar» – #metoo kom aldri til skolegården

  2. «Fuckboy» og størrelse på muskler – sexisme i skolen går begge veier, skriver Erik Daniel Aubert

  3. «Hore» og «fitte» og «pulbar». Snakker barnet ditt sånn? spør kommentator Joacim Lund


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Likestilling
  2. Kjønn