SiD

Ministeren som grugleder seg til jul

  • Kamilla Amundsen Willix
Barne- og likestillingsminister Solveig Horne mener åpenhet om bekymringer i julen er det aller viktigste. - Hos Alarmetelefonen og Kirkens SOS er det mange som vil hjelpe de som sliter, sier hun. Her er hun på Barnevernvakten i Oslo.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne pleier å ha Harry Potter-kavalkade og lange frokoster i julen. I år grugleder hun seg til julefeiringen. Det kan du lese om i dagens Si ;D.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det er rart at noe som i utgangspunktet skal være den hyggeligste tiden i året, kan utarte seg til den såreste og kjipeste. For mange barn og unge er julen nettopp tiden de gruer seg mest til.

Det er forventinger. Forventinger om at julaften i år skal bli enda hyggeligere enn i fjor, at gavene er litt større og at svoret på ribben er enda spørere. Noen ser på julen som den reneste magi — med varme klemmer, fyr i peisen og late morninger uten stress. Andre føler at julen er et mareritt med foreldre som krangler, tanter som drikker for mye rødvin og besteforeldre som ikke lenger kan ta vare på seg selv. I julen dukker familierelasjonen over overflaten.

Barnevernvakten

Hvor kan man egentlig få hjelp hvis alt er vanskelig i julen? Si ;D ble med Horne til Barnevernvakten i Oslo noen dager før julaften, for å høre mer om deres arbeid.

Hit kan barn og voksne ringe inn i en akutt situasjon. Barnevernvakten er barnevernets akuttberedskap på kveldstid og i helger. Hvert år får Oslo nærmere 10. 000 henvendelser fra mennesker som ikke har det så greit. Mange av de som ringer inn, er barn som er bekymret og frustrerte over familiemedlemmer og andre omsorgspersoner. I desember blir kontrastene ekstra store, og ting veldig sårt for de som ikke har det bra.

— Barnevernvakten i Oslo mottar omkring 25 henvendelser hver eneste dag. Det er ingen spesiell økning i desember, men det oppleves som en ekstra stor belastning for de som rammes, forklarer de til Si ;D.

Henvendelsene dreier seg i stor grad om konflikter i hjemmet, overgrep, rus, familievold og annen kriminalitet.

Ikke "happy family"

Barnas minister mener foreldre må klare å sette barna først i julen.

— Alle skal liksom være så lykkelige i julen, det skal være en familietid. Da kjenner nok de som ikke er fult så lykkelige på en enda større sorgfølelse, sier hun.

I sitt innlegg i dagens Si ;D-spalte skriver hun om hvordan julen som nyskilt føltes for ti år siden. At ting blir ekstra sårbart når alle rundt er opptatt med julebakst og pynting, mens du selv ikke lenger har den "happy familiy"-følelsen.

— Foreldre må prøve å samarbeide. Det er ekstra viktig i julen.

Sett barna først

Horne har et klinkende klart råd til foreldre og omsorgspersoner som sliter med enighet i julen.

— Hvis dere ikke klarer å feire jul sammen, må dere sette barna først. Barn får fort dårlig samvittighet og bekymrer seg for om alle har det bra. Ønsk den andre forelderen god jul foran barna og vis at dere kan samarbeide i høytiden.

Hun har stor forståelse for at det er vanskelig for foreldre å feire uten egne barn. I de situasjonen hvor foreldre feirer med barna annenhvert år, er hennes tips at man heller må glede seg til neste år.

— Om det likevel blir full kræsj, finnes det flere man kan snakke med. Både Alarmtelefonen og Kirkens SOS har dyktige folk som vil prøve å hjelpe deg, sier hun.

- Vær oppmerksom

Ministeren skal i år feire julen sammen med foreldre og søsken, mens hennes to barn skal være i USA. Det kommer til å bli rart og annerledes, men Horne gleder seg likevel.

— Til og med ministre trenger juleferie. Jeg gleder meg til å sove lenge og bare koble ut, sier hun.

Horne har en klar oppfordring til feststemte nordmenn før høytiden offisielt ringes inn senere i dag.

— Vi har alle et ansvar. Vet vi om noen i familien som gruer seg til jul eller som sliter, må vi være ekstra oppmerksomme. Det samme gjelder med naboer og venner på skolen. Vis at du bryr deg og vær raus, råder Horne.