SiD

Mine tanker går til de narkomane denne julen | Jonas Aasen Dybdahl

  • Jonas Aasen Dybdahl (18)
    leder, Vestre Aker-Ullern AUF

Foto: Johannessen, Sara/NTB Scanpix

Si ;D-innlegg: At rusavhengige ikke skal bli behandlet som kriminelle, er kanskje en politisk realitet, men ute på gaten er saken en helt annen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Juletiden er den beste årstiden for noen, men den verste for andre. Mine tanker denne julen går til narkomane som ikke får lik omsorg i julen.

Dette er mennesker som en gang har levd livet som meg og deg, men har endt opp i en inhuman virkelighet.

Men heldigvis forblir ikke fremtiden bekmørk for de som er avhengige av tunge narkotiske stoffer.

For 13. desember var ikke bare en dag hvor Lucia-kroner vandret gjennom klasserom, arbeidsplasser og barnehager og Star Wars-fans fikk se de fiktive karaterene på lerretet igjen. Det var også dagen hvor Stortinget gjorde det mulig for narkomane å få helsehjelp, ikke straff.

Lang vei å gå

Et etterlengtet taktskifte i ruspolitikken er blitt en realitet - også for folkevalgte utenfor Stortinget. Som tidligere frivillig for Kirkens Bymisjon vet jeg hvor viktig det er at man har kommunen på lag, og til lykke for mitt arbeid legger nå kommunen opp til at frivillighetsånden blomstrer opp.

Allikevel har vi en lang vei å gå. Oppfølgingen etter avrusningsforløpet er ikke god nok, men aller mest: Nordmenns holdninger til narkomane ikke god nok.

At rusavhengige ikke skal bli behandlet som kriminelle, er kanskje en politisk realitet, men ute på gaten er saken en helt annen.

Fravikende

Nordmenns holdninger til narkomane må forbedres. Det hjelper ikke å være fravikende til mennesker som lever et for oss helt uvirkelig liv.

Men kanskje er det ikke så rart? Som ung ble du alltid fortalt å holde avstand til narkomane, og avstanden blir tydeligvis også værende i voksen alder.

Dette innlegget går til alle politikere og nordmenn: Vær til stede for at narkomane også skal få en omsorgsfull jul.


Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Narkotika
  2. AUF
  3. Rusomsorg