Ikke skulk, ta heller ansvar | Toralf MacCulloch Grande

  • Toralf MacCulloch Grande (22)
Bildet viser studenter i Frankfurt som streiker for klimaet.

Si ;D-innlegg: Kom dere tilbake til skolebenken!

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

På Si ;D 24. februar spør Mina Klasson og Fredrik Eidesen fra Grønn Ungdom hva «vitsen med å utdanne seg til en intet-eksisterende fremtid» er.

En drøy uke tidligere sier Signe Johannessen, leder for Grønne Studenter og pådriver for «Studiestreik for klima», til Universitas at streiken «illustrerer at vi ikke gidder (...) å bli gode borgere før politikerne gir oss et godt samfunn ...».

Vi må spørre oss selv - hjelper det egentlig å skulke?

Gjøre noe selv

Å demonstrere for saker vi bryr oss om, er en fantastisk anledning for å heve stemmen vår i demokratiet, og saken det demonstreres for, er, etter min personlige mening, en god sak.

Skulking for klimaet virker fullstendig mot sin hensikt, mener debattanten.

Men det blir likevel vanskelig ikke å henge seg opp i dette med å skulke skolen i samfunnsbedringens navn. Det virker fullstendig mot sin hensikt.

Å nekte å arbeide for å utvikle ferdighetene og kunnskapen vår er en fryktelig lite produktiv løsning på problemene vi står overfor.

De av oss som opplever at klimaproblematikken ikke adresseres tilstrekkelig av politikerne, bør stille oss selv et par spørsmål: Hva kan vi egentlig forvente av politikerne våre, og hva kan vi ta ansvar for å gjøre selv?

Politikere er fullstendig avhengige av å gjøre så mange fornøyde som mulig. De risikerer tilbakeslag ved neste valg om de prøver å skape radikale endringer i samfunnet uten å ta hensyn til motstridende interesser.

Derfor kan vi ikke forvente at politikerne setter hovedfokus på å løse verdensomfattende kriser.

  • Vil du svare på dette innlegget? Send ditt svar til sid@aftenposten.no

Vi må utvikle oss

Poenget med å studere er å tilegne seg kunnskapen man trenger for å løse utfordringene vi går i møte.

Vi er ikke bare avhengige av at politikerne handler. Vi er også avhengige av at de av oss med ressurser og engasjement til overs tar ansvar og bidrar til å skape innovative og bærekraftige løsninger på alvorlige problemer.

Grønne ungdommer/studenter: Vær så snill - kom dere tilbake til skolebenken! Vi alle, dere inkludert, trenger at vi utvikler oss til kompetente, kunnskapsrike borgere. Slik kan vi stå sammen om å forme fremtiden slik vi trenger, og ikke minst vil, at den skal være.


Les også

Storm Grimmestad (18): Kloden har dødelig feber. Vi burde reagere som om det var krig

Les også

Greta (15) talte under klimaforhandlingene i Polen. Kaller verdenslederne umodne hyklere.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.