SiD

Ikke skulk, ta heller ansvar | Toralf MacCulloch Grande

 • Toralf MacCulloch Grande (22)
  Toralf MacCulloch Grande (22)
  Psykologistudent
Bildet viser studenter i Frankfurt som streiker for klimaet.

Si ;D-innlegg: Kom dere tilbake til skolebenken!

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

På Si ;D 24. februar spør Mina Klasson og Fredrik Eidesen fra Grønn Ungdom hva «vitsen med å utdanne seg til en intet-eksisterende fremtid» er.

En drøy uke tidligere sier Signe Johannessen, leder for Grønne Studenter og pådriver for «Studiestreik for klima», til Universitas at streiken «illustrerer at vi ikke gidder (...) å bli gode borgere før politikerne gir oss et godt samfunn ...».

Vi må spørre oss selv - hjelper det egentlig å skulke?

Gjøre noe selv

Å demonstrere for saker vi bryr oss om, er en fantastisk anledning for å heve stemmen vår i demokratiet, og saken det demonstreres for, er, etter min personlige mening, en god sak.

Skulking for klimaet virker fullstendig mot sin hensikt, mener debattanten.

Men det blir likevel vanskelig ikke å henge seg opp i dette med å skulke skolen i samfunnsbedringens navn. Det virker fullstendig mot sin hensikt.

Å nekte å arbeide for å utvikle ferdighetene og kunnskapen vår er en fryktelig lite produktiv løsning på problemene vi står overfor.

 • Inspirert? Her er karrieremulighetene for deg som er opptatt av miljø

De av oss som opplever at klimaproblematikken ikke adresseres tilstrekkelig av politikerne, bør stille oss selv et par spørsmål: Hva kan vi egentlig forvente av politikerne våre, og hva kan vi ta ansvar for å gjøre selv?

Politikere er fullstendig avhengige av å gjøre så mange fornøyde som mulig. De risikerer tilbakeslag ved neste valg om de prøver å skape radikale endringer i samfunnet uten å ta hensyn til motstridende interesser.

Derfor kan vi ikke forvente at politikerne setter hovedfokus på å løse verdensomfattende kriser.

 • Vil du svare på dette innlegget? Send ditt svar til sid@aftenposten.no

Vi må utvikle oss

Poenget med å studere er å tilegne seg kunnskapen man trenger for å løse utfordringene vi går i møte.

Vi er ikke bare avhengige av at politikerne handler. Vi er også avhengige av at de av oss med ressurser og engasjement til overs tar ansvar og bidrar til å skape innovative og bærekraftige løsninger på alvorlige problemer.

Grønne ungdommer/studenter: Vær så snill - kom dere tilbake til skolebenken! Vi alle, dere inkludert, trenger at vi utvikler oss til kompetente, kunnskapsrike borgere. Slik kan vi stå sammen om å forme fremtiden slik vi trenger, og ikke minst vil, at den skal være.


Les også

 1. Storm Grimmestad (18): Kloden har dødelig feber. Vi burde reagere som om det var krig

 2. Greta (15) talte under klimaforhandlingene i Polen. Kaller verdenslederne umodne hyklere.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

 1. Streik
 2. Klima
 3. Global oppvarming