SiD

Et svik mot verdens barnebruder | Hamza Ali

 • ​​Hamza Ali (17), juniorrådgiver, Plan International Norge ( URO)

Ifølge FNs bærekraftsmål skal verden få slutt på barneekteskap innen 2030. Norge skal også bidra til dette. Da må vi begynne med oss selv! skriver Hamza Ali. Bildet viser en kvinne som demonstrerer mot barneekteskap i Nigeria. Foto: Sunday Alamba / TT / NTB Scanpix

Det er vanskelig å forstå at Stortinget ikke ville innføre et forbud mot barneekteskap i Norge.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Da Wedding busters, en bevegelse med over 9000 ungdommer, i høst sa klart ifra hva de mener om dagens ekteskapslov, foreslo nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik og stortingsrepresentantene Lene Vågslid, Jan Bøhler og Maria-Karine Aasen-Svensrud å endre norsk lov.

Den handlet om at vi skulle forby barneekteskap i Norge. 6. mars stemte regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti imot lovforslaget. Hvorfor?

Barn kan bli gift i Norge

Vår egen ekteskapslov indikerer at 16- og 17-åringer kan bli gift i Norge. Alt du trenger, er samtykke fra foreldre og tillatelse fra fylkesmannen. Slike «smutthull» finnes også i lovverk i land hvor barneekteskap er svært utbredt.

Hamza Ali

Det er grunnleggende urettferdig at 15 millioner jenter i verden blir gift som barn, hvert år. Hvordan skal Norge med troverdighet bekjempe barneekteskap i andre deler av verden, når vi selv har en ekteskapslov som tillater det?

Globalt problem

En av de største globale utfordringene vi står overfor, er nettopp barneekteskap. Hvert andre sekund blir en jente under 18 år giftet bort og fratatt barndommen. Dette bidrar til økt fattigdom, helseproblemer og tapt skolegang for millioner av jenter. Ifølge FNs bærekraftsmål skal verden få slutt på barneekteskap innen 2030. Norge skal også bidra til dette. Da må vi begynne med oss selv!

Løfte fra Regjeringen

I november i fjor gikk daværende barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) ut i mediene og sa at Regjeringen skulle fjerne regelen som gjorde inngåelse av barneekteskap mulig i Norge.

Det fikk tusenvis av engasjerte ungdommer i Wedding busters-bevegelsen til å feire. Nå skulle Regjeringen gå inn for forslaget vårt – og snart kunne Norge endelig gå foran som et godt eksempel i den globale kampen mot barneekteskap.

Hva skjedde?

Det som skjedde, er en annen historie. Regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti stemte ned forslaget i Stortinget. De sa nei til å forby barneekteskap i Norge. Hvordan kunne det skje når alle partiene i utgangspunktet er enige i lovendringen? Er det fordi Regjeringen selv vil fremme et forslag til lovendring, og så sole seg i glansen?

Én ting er i hvert fall helt klart: Regjeringen har oversett stemmene til over 9400 ungdommer og flertallet av folket. Vi vil ha en absolutt 18-årsgrense for ekteskap!

Å la være å vedta en lovendring som forbyr inngåelse av barneekteskap i Norge, er et svik mot norske ungdommer, opinionen og alle jentene i verden som blir gift som barn.

Les også disse gode innleggene:

Les også

Jente (13) + mann (43) = sant? | Agnes Nordvik

Les også

Vi unge skal få forbudet mot barneekteskap vedtatt | Terje Hetland

Les også

Fjern muligheten for at barn kan gifte seg i Norge | Eivind Elverum


13-21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Barneekteskap

Relevante artikler

 1. SID
  Publisert:

  Stortinget har endelig vedtatt at barn ikke kan gifte seg

 2. SID
  Publisert:

  Leander Friisenfeldt: Nei til Arbeiderparti-forslaget om barneekteskap

 3. SID
  Publisert:

  Agnes (15): Jente (13) + mann (43) = sant?

 4. POLITIKK
  Publisert:

  16-åringer skal ikke få gifte seg

 5. SID
  Publisert:

  Utviklingsminister Nikolai Astrup (H): Mental helse er viktig – også i utviklingsland

 6. SID
  Publisert:

  Vi gutter må tørre å stå opp for jenters rettigheter