SiD

12 skoleelever skriver om studieprogrammene du kan velge etter ungdomsskolen. Finn din favoritt!

 • Kamilla Amundsen Willix

Jeg liker å lære å tenne bål i snøen, bruke GPS, kart og kompass, skyte med hagle og rifle og felle trær og kunne kalle det skole, skriver Julie Jørstad (17) på naturbruk. Foto: Privat

12 skoleelever skriver om studiene du kan velge etter ungdomsskolen. Finn din favoritt!

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

For meg er studiespesialisering perfekt

Einar Norlund (20), studiespesialisering Foto: Picasa

Jeg har aldri vært praktisk anlagt, så det utelukket mange av yrkesfagene – i tillegg har jeg alltid hatt interesse for de typiske «studiespesialiseringsfagene». Både linjevalget og skolen hjalp meg med å finne nye interesser og ikke minst nye utfordringer.Jeg egentlig skulle gått andreklasse i Norge, men bodde og gikk et år på skole i Portugal. Dette er noe som ikke nødvendigvis hadde vært mulig om jeg hadde valgt en annen linje. Man trenger imidlertid ikke å dra på utveksling for å finne utfordringer.

Da jeg startet i førsteklasse, hadde jeg fått det for meg at jeg skulle ta realfag. Men nå planlegger jeg å studere statsvitenskap, ikke matte, etter militæret. Førsteåret på studiespesialisering er lagt opp slik at man får mulighet til å finne mer ut av hva man interesserer seg for. Det var dette året som fikk meg på riktig vei.

Einar Norlund (20), studiespesialisering

Skrur på biler to dager i uken

Michelle Bredesen (17), teknikk og industriell produksjon Foto: Privat

Jeg valgte teknikk og industriell produksjon fordi jeg ville gjøre noe utfordrende, og noe man må arbeide litt hardt for å klare. Jeg var også veldig skolelei og ville lære noe nytt. Jeg mener selv linjen passer for alle, men man må ha interesse for å lære mye nytt og ta imot utfordringer. Linjen passer også for folk som vil ut i jobb fort.Det vi gjør på daglig basis er å ha vanlige fag som norsk, engelsk, matte og naturfag. Vi repeterer litt fra ungdomsskolen, men noen emner er rettet mot linjen vi går på. To dager i uken er vi på verkstedet på skolen. Der skrur vi på biler og lager forskjellige ting på maskinene. For øyeblikket er vi utplassert i forskjellige bedrifter to ganger i uken, i stedet for å være på verkstedet. Det er veldig spennende og lærerikt, og det gir motivasjon til å fortsette på skolen. Linjen anbefales på det sterkeste.

Michelle Bredesen (17), teknikk og industriell produksjon

På dramalinjen er alt lov

Hanne Cecilie Nome Garnes (18), musikk, dans og drama Foto: Privat

«Aksepter — ikke blokker» var det første som møtte meg i dramatimene, da jeg etter to uker byttet linje fra realfag til drama for to og et halvt år siden. Jeg har alltid vært målrettet og ambisiøs, og i mars samme år hadde jeg vært skråsikker på at jeg kom til å bli et bedre menneske av å lære kjemiformler og funksjoner. Kjemi og funksjoner er brukbart i mange yrker, seriøst. Men det man glemmer, og kanskje ikke får mulighet til å lære ellers, er å bli flink til å kommunisere med andre mennesker.På dramalinjen blir vi sykt gode til å uttrykke oss. Vi blir flinke til å samarbeide, diskutere og løse problemer. Og det beste: ALT er lov. Derfor er ikke dramalinjen kun for de kreative og utadvendte. Dramalinjen er heller ikke «The easy way out» av skolegangen. Vi har ikke fritimer, men vi lærer om bandemime og om dramapedagogiske metoder, og det er himla gøy, for det finnes ikke fasit. Her gjelder ikke 1+1=2, for 1+1 kan være lik en hel del i drama.

Hanne Cecilie Nome Garnes (18), musikk, dans og drama

Det er utrolig mange veier innenfor elektrofag

Petter Aagesen (18), elektrofag Foto: Privat

Om du er interessert i å vite hva som skjer inne i en forsterker, hvordan vi får strømmen inn i stikkontaktene våre eller interesserer deg for ny teknologi, bør du vurdere elektrofag.Det er utrolig mange veier innenfor elektrofag. Du kan bli vanlig elektriker, høyspentmontør, flymekaniker, automatiker og mye mer. Mulighetene er uendelige! Det er nå blitt innført en regel om at man også har krav på å kunne ta påbygging til generell studiekompetanse etter fullført læretid, noe som vil gi deg mulighet til både å ta et fagbrev, og ha generell studiekompetanse.

Det kreves at du er strukturert, nøyaktig og har godt håndlag. Det er kjempeviktig at du møter opp på skolen hver dag, da det er tilnærmet nulltoleranse for fravær innen dette faget. Du bør ha en minimumskarakter i matte på 4-, og generelt ha litt interesse for elektronikk.

Petter Aagesen (18), elektrofag

Jeg liker å tilberede og servere mat

Karianne Hågensen Simensen (16), restaurant- og matfag Foto: Privat

Jeg søkte meg til restaurant— og matfag fordi jeg er interessert i kosthold og ernæring, og jeg liker å tilberede og servere mat. Fra denne linjen har jeg lært å plukke ut og vurdere råvarer, produkt, produksjonsmetoder og måltider. Jeg har også fått kompetanse om mat og drikke, salg og servering samt kunnskap om hvor viktig kostholdet er for en sunn og god helse.I løpet av skoleåret skjer det mye spennende. Blant annet kan klassen bli enige om å lage en ungdomsbedrift, og komme frem til et produkt å selge.

To ganger i løpet av et skoleår har man utplassering ute i bedrift. Man kan velge å være på utplassering som enten kokk eller servitør. Utplasseringsperioden er veldig lærerik, ettersom du ikke sitter på skolen og lærer om arbeidslivet, du er i arbeidslivet.

Er du glad i å arbeide med mat og drikke, og ikke på et kjedelig kontor, er denne bransjen noe for deg. Aktuelle arbeidsplasser kan være hotell- eller restaurantnæringen, sykehus, helseinstitusjoner, næringsmiddelindustrien, bakerier, konditorier, slakterier og forretninger som selger ferskvarer.

For å passe til denne linjen bør du være serviceinnstilt, nøyaktig, praktisk anlagt, kreativ, ha godt håndlag og kunne jobbe med god hygiene.

Karianne Hågensen Simensen (16), restaurant- og matfag

Vi spiller ikke bare fotball

Hanna Weibust Hansen (16), idrettsfag Foto: Kamilla Amundsen Willix

Sofie Hvitsand Nilsen (16), idrettsfag Foto: Kamilla Amundsen Willix

Vi valgte idrettsfag fordi vi ville ha noe annerledes og var lei av skolebenken. Tanken på tre nye år med kun teori var ikke noe vi var interessert i. Vi ville ha noe som var litt mer uforutsigbart, og har ikke angret et sekund på valget. Vi har fysisk aktivitet nesten hver dag, og det er veldig morsomt.Idrettsfag passer egentlig for alle, og man må ikke være best i en idrett for å gå her. Vi spiller ikke bare fotball, men gjør mye morsomt og har ofte teknikk og andre ting i idretter som gir alle sjansen til å briljere. Vi er bare 1/3 jenter i klassen vår, og vil gjerne at flere jenter skal søke seg til idrettsfag. Mange tenker nok at det blir lange dager og stress, men det er ikke umulig. Vi vil absolutt anbefale denne linjen til alle som er glad i fysisk aktivitet.

Hanna Weibust Hansen (16) og Sofie Hvitsand Nilsen (16), idrettsfag

Feller trær og kaller det skole!

Jeg valgte skogbruk fordi jeg liker å være ute i naturen og jobbe praktisk. Det er viktigere for meg å lære hvordan jeg kan klare meg ute i naturen enn å sitte inne hele dagen og ha teori om mange ting jeg aldri kommer til å få bruk for. Dessuten synes jeg det er kjedelig å bare sitte inne hele dagen. Jeg liker å lære å tenne bål i snøen, bruke GPS, kart og kompass, skyte med hagle og rifle og felle trær og kunne kalle det skole!

Jeg liker å lære å tenne bål i snøen, bruke GPS, kart og kompass, skyte med hagle og rifle og felle trær og kunne kalle det skole, skriver Julie Jørstad (17) på naturbruk. Foto: Privat

De to første dagene har vi noen vanlige, teoretiske fag, og resten av uken har vi kun skogfag. Da er vi som regel utendørs. Vi jobber mye med motorsag, men vi lærer også utrolig mye om jakt og friluftsliv, og drar mye ut på tur – både dagsturer og overnattingsturer. Hittil har vi blant annet jaktet, raftet, brupendlet, isbadet og gått på skøyter og ski.Skogbruk passer for flere enn man tror. Det passer for folk som liker å være ute i naturen, for dem som trives med å jobbe praktisk, og det kan passe for dem som er skolelei eller synes det er kjedelig å sitte inne hele dagen og jobbe med PC og bøker. Det er et år utenom det vanlige, fylt med haugevis av unike turer og opplevelser!

Julie Jørstad (17), naturbruk

IB gir deg enorme muligheter

Vegar Andreas Bergum (18), International Baccalaureate Foto: Privat

International Baccalaureate er et fantastisk program som lærer deg kritisk tenkning og forbereder deg til en akademisk utdannelse. Med stor valgfrihet av fag føler du virkelig at du får ta del i utdannelsen din. IB er ikke bare en formell utdannelse. Du lærer å være en «risk-taker», balansert, kommunisere og se andre. Kritisk tenkning og utvikling står sentralt på IB. Du får også gode muligheter når du skal søke høyere utdanning. I tillegg til at all undervisning foregår på engelsk, er pensumet universelt for hele verden. Utenlandske universiteter har en tendens til å prioritere IB-studenter da de kjenner systemet godt og vet det er studenter av høy kvalitet.Selv opplever jeg at IB er mer enn en skole. Det er mer som en fase i livet hvor du lærer å tenke og finne deg selv. IB gir deg enorme muligheter, ikke bare fordi du har tilegnet deg kunnskap, men fordi du får et åpent sinn og et annet syn på verden. Hvis du ønsker å utvikle deg, er IB noe for deg.

Vegar Andreas Bergum (18), international baccalaureate

Service er viktig i nesten alle yrker

Mona Hausberg (18), service og samferdsel Foto: Privat

I fjor gikk jeg linjen service og samferdsel. Den linjen tok jeg fordi jeg ville jobbe på hotell i fremtiden, men en kan også gå videre på IT-service eller salg. Service og samferdsel var et innholdsrikt og lærerikt år. Vi hadde mange timer med programfag i uken og noen timer med andre fag ellers, som norsk, matte og kroppsøving.Vi lærte veldig mye om hvordan man behandler kunder, starter en bedrift, litt budsjettering og om lover og regler. Vi fikk også mange ulike caser, som å lage en liten bedrift eller lage billedvisninger av de beste butikkene i Bergen. Det jeg synes var veldig interessant, var at vi fikk reise ut til ulike bedrifter i Bergen/Hordaland-området, og fikk høre og se hvordan en bedrift fungerer. Dette gjorde at vi fikk variert undervisning og slapp å sitte på en stol en hel skoledag.

Jeg vil virkelig anbefale denne linjen til alle som vil begynne å jobbe innen service, noe en har nytte for i nesten alle yrker i dag. Det var et lærerikt og nyttig år å ha med seg videre i arbeidslivet.

Mona Hausberg (18), service og samferdsel

Jeg blir stadig overrasket over alle mulighetene

Nora Kruse (16), medier- og kommunikasjon Foto: Mathias Ertnæs

På medier og kommunikasjon begir du deg ut på den kreative veien til studiekompetanse. Har du savnet å slippe løs kreativiteten din gjennom å skape noe selv? Har du savnet en skolehverdag preget av praktiske oppgaver og spennende prosjektarbeid? Da er medier og kommunikasjon programmet du bør satse på. Jeg har tatt mange forskjellige typer bilder, klippet filmer, tegnet, laget radiospotter, animasjonsfilm og designet plakater og websider. Etter to år har jeg jobbet på en annen måte enn jeg tidligere har fått gjøre på skolen.Det er deilig å føle på friheten som følger med den typen arbeid vi gjør. Jeg blir stadig overrasket over alle mulighetene, og ser frem til å gå ut av videregående med kunnskap som kommer til nytte uansett hvilket yrke jeg velger. Her har jeg fått det lille ekstra.

Nora Kruse (16), medier— og kommunikasjon

Bygg er for deg som liker fysisk arbeid

Petter Harald Dalevold (17)

Da jeg gikk på ungdomskolen, hadde jeg ikke bestemt meg for valg av skole og utdanning. Men en venn av meg som jobbet for et entreprenørfirma, anbefalte meg linjen han gikk på. Da jeg en dag fikk være med ham på jobben, ble jeg interessert i anleggsteknikk, alle utfordringene, det fysiske arbeidet og miljøet denne linjen hadde å tilby.I løpet av en vanlig uke har vi to dager med allmennfag og to til tre dager med praksis og teoretisk arbeid innen anleggsfaget.

Denne linjen passer for folk som liker å kjøre maskiner, drive med fysisk arbeid, jobbe i et godt og morsomt arbeidsmiljø, liker å få utfordringer og som er villig til å jobbe mye ute.

Petter Harald Dalevold (17) , byggfag

Har alltid likt å lage ting

Jeg valgte design og håndverk fordi jeg var veldig nysgjerrig på linjen. Jeg har alltid vært ganske kreativ og har likt å lage ting. Det er jo noe man gjør mye av her.

Madelen Unes Strand (16), design og håndverk Foto: privat

Vi har vanlige fag som matte, naturfag, engelsk, norsk og gym. Vi har også noe som heter programfag. I dette faget gjør vi veldig mye forskjellig. Det er en del felles oppgaver som alle må gjøre. Nå jobber vi med en oppgave som går ut på redesign. Da bruker vi ødelagte ting og produserer det til noe nytt som er brukbart.Vi har også oppgaver knyttet til det vi vil gå på vg2. De som vil gå frisørlinja, jobber for eksempel en del med dukkehoder og lager forskjellige frisyrer.

Vi har også utplassering en dag i uka i et yrke vi kan bli.

Jeg mener denne linjen passer for de fleste. Det er jo så klart positivt hvis du er kreativ og flink med hendene. Men er du nysgjerrig på linjen, så anbefaler jeg den veldig. Vi lærer veldig mye nyttig man kan bruke senere i livet, og det er veldig spennende!

Det som også er veldig bra er at man kan ta påbygning tredje året, hvis man vil ha studiekompetanse.

Madelen Unes Strand (16), design og håndverk

Husk at vi slipper fremmedspråk!

Hvorfor yrkesfag? Det samme spurte jeg meg da jeg sto ved valget i januar, nå to år siden.

Jeg hadde ikke lyst til å bli elektriker eller kokk, så hva har jeg på yrkesfag å gjøre? Jeg gikk isteden dramalinjen førsteåret, og for all del, jeg trivdes godt og jeg angrer ikke.

Men en dag slo det meg: Jeg visste ikke hva jeg skulle studere etter videregående. Sånn har kanskje du det og? Hva i all verden skal du med generell studiekompetanse når du ikke vet hva du vil studere? Hvorfor ikke ta en utdanning som sikrer deg jobb i et yrke du trives med? Liker du å hjelpe mennesker, da er helse— og oppvekstfag rette linje! Liker du å reparere ting? Prøv bygg og anlegg! Har du en spesiell interesse for børser og gevær, så finnes det en linje for det og.

Så tenkt litt utenfor boksen, hva er det du egentlig vil her i livet? Er flere år med tunge lærebøker veien for deg, eller vil du ut i praksis? Søk yrkesfag! Husk også at vi slipper fremmedspråk!

Brage Skillingstad (18), helse- og oppvekstfag

Følg Aftenposten Si;D påFacebookogTwitter

Les flere Si ;D-innlegg:

Små og store tiltak gjør oss til vinnere av Benjaminprisen

Jeg er redd

Venninnen min sluttet å gå med hijab av frykt

Relevante artikler

 1. NORGE

  Regjeringen har sagt at det skal satses på yrkesfag. Men på mange skoler mangler elevene nødvendig utstyr.

 2. SID

  Marte Andrine (18): Det er det norske samfunnets feil at så mange dropper ut fra yrkesfag

 3. A-MAGASINET

  Nettbrettene inntar norske klasserom. Ingen vet om barna lærer mer eller mindre med dem.

 4. SID

  Hvordan kan en fisketur forklare norske elever politikk? Her får du svaret!

 5. SID

  Kan ikke alle bare ta seg sammen og tenke over hva de stapper i seg?

 6. SID

  Skrivekonkurranse i Si ;D: Hvordan er det å være ung i Oslo i dag?