SiD

Voksne som møter barn, må ha «rosa kompetanse»

  • Anna Riksaasen (21)
    Forbundsstyremedlem i KFUK-KFUM Norge
Anna Riksaasen (21) er forbundsstyremedlem i KFUK-KFUM Norge, som står for Kristelig Forening for Unge Kvinner – Kristelig Forening for Unge Menn Norge.

Vi trenger voksne med et språk som gir barn rom og frihet til å være seg selv.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

For 18 år siden startet en liten treåring i ny barnehage. Hun hadde kort hår og hadde tatt på seg det fineste hun visste om: en fotballdrakt. «Er det den nye gutten?» spurte de voksne. Det var det ikke. Den rette ryggen krummet seg litt.

Ukene og månedene gikk. Ingen av de voksne i barnehagen kommenterte fotballdrakten, buksene med mange lommer eller hettegenseren med drage på. Men de andre jentene fikk ros for kjolene sine. Dette så jenta, og en dag ville hun ha kjole hun også.

Og oioioi, så fin hun var da! Fra den dagen ble fotballdrakter, bukser og hettegensere lagt bort til fordel for strømpebukser, kjoler og hårspenner. Dette trange, heteronormative rommet tok det mange år for jenta å rive seg løs fra.

Fikk være meg selv

15 år senere fant hun tilbake til jenta i fotballdrakten. Hun – jeg – var heldig. For jeg hadde Grønland kirke. Der fikk jeg komme som jeg er. De hadde ikke det foreningen Fri kaller «rosa kompetanse», men de praktiserte medmenneskelighet og nestekjærlighet. I dag lever jeg som en veldig blid, lesbisk ikke-binær.

Det er ikke barnets jobb å forklare voksne at ikke alle passer inn i ferdige kategorier for kjønn og legning. Det tok mange år før jeg skjønte at jeg ikke trengte å passe inn i samfunnets syn på hverken jente eller lesbisk.

Jeg unner ingen å gå gjennom det jeg gikk gjennom. Angsten for ikke å være god nok og bli ekskludert lever fortsatt.

Kompetanse er viktig

Likestillingskampen for lesbiske, homofile og bifile er kommet langt, men det mangler fortsatt mye for transpersoner og dem med en annen kjønnsidentitet.

«Rosa kompetanse» handler ikke om å dytte en «kjønnsideologi» inn i hodet på små barn. Det handler om å skape et mer inkluderende og åpent samfunn. Om å respektere hverandres seksualitet, kjønn og identitet, uten at det går utover mental helse. Om inkluderende språk og frihet til å uttrykke egen identitet, seksualitet og kjønn.

Alle voksne som møter barn og unge, trenger «rosa kompetanse», fordi vi trenger et språk som våger å møte lille «Anna» i garderoben i barnehagen eller på skolen, i kirken, i idretten og i helsetjenesten. Vi trenger voksne med et språk som gir barn rom og frihet til å være seg selv.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!

Les mer om

  1. LHBT
  2. Kjønn
  3. KFUM