SiD

Vi er langt ifra et åpent samfunn | Fatema Al-Musawi (20)

  • .
aa5052bd-5ae1-3068-6c71-9ab9a55d00de.jpg

Si ;D-innlegg: Det er ikke alltid lett å ta ordet i den offentlige debatten.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det finnes temaer vi diskuterer høyt hver dag. Temaer vi alle tør å snakke åpent om, og det er som oftest knyttet til politikk. Hvordan skolesystemet er, hva ungdommer savner i hverdagen sin, og hvorfor ting koster det de gjør.

Men det finnes også ting vi ungdommer aldri tør å snakke om. Ting som blir stemplet som tabu. Det kan være familieproblemer, syn på religion og den psykiske helse. Og sex. Ingen tør å snakke høyt om sin seksualitet. Det finnes selvfølgelig noen, men de fleste har gjerne skrevet det som et anonymt innlegg. De har rett og slett sensurert seg selv, fordi man er redd for å oppleve en del hatmeldinger.

Vi har liksom kommet så langt

Men hvorfor har det seg slik at vi ikke tør å diskutere slike ting i dag? I 2016, der vi liksom har kommet langt i samfunnet og er blitt mer åpne og inkluderende. Det er i hvert fall det vi alltid sier og slik vi fremstiller oss selv, men det er langt ifra sannheten.

For eksempel beundrer jeg Stian Lindstad Bersvendsen som 7. februar delte sin historie om mobbing. Offentlig, med fullt navn og bilde. Det er bemerkelsesverdig på mange måter. Han tør å stå frem og vise at selv om mange mobbeoffer føler det er tabu å snakke om den tunge tiden de har hatt i livet, så er det greit. Det er greit å si ifra.

Det ikke mange tør å si høyt

Jeg har tidligere sagt at «ytringsansvar» – at man må passe på hva man sier i offentligheten, i frykt for å tråkke på andre – er bullshit. Det er ikke mange som tør å si det høyt, og jeg fikk en del kritikk for det i senere tid. Jeg mener at uansett hva slags ytringer du har, så er det viktig å høre dem. På den måten er det for eksempel enklere for meg å vite hva slags argumenter jeg skal bruke for å svare en såkalt Islamkritiker – en som kanskje ikke har så mye kunnskap om islam, og som lever med store fordommer.

Plass til alle temaer og meninger

Det er ikke alltid lett å ta ordet i den offentlige debatten, spesielt når man har kontroversielle meninger eller andre type saker enn normalt som man vil diskutere. Derfor er det viktig at vi alle som enkeltmennesker i et samlet samfunn lager plass til alle temaer og meninger. Det er viktig å ikke tråkke ned mennesker og la de føle seg mindre verdt på grunn av andre type meninger.

Jeg gleder meg masse til debatten om selvsensur og tabu onsdag kveld, arrangert av Si ;D og Fritt Ord. Jeg gleder meg til å diskutere hvordan vi faktisk skal bli et mer åpent samfunn i 2016 og i nærmere fremtid, enn å faktisk påstå at vi er det. For det er vi langt ifra.


Viutfordret Fatema Al-Musawi til å skrive om det hun mener er tabubelagt – her skriver andre om sine tabu:

Jakob Semb Aasmundsen (19):

Les også

Jeg har fått inntrykk av at de føler at et angrep på Islam er et angrep på dem selv. Derfor tier jeg

Mina Gjerde (20):

Les også

  1. - Mange sier jeg tør å si det mange andre bare tør å tenke

  2. Hva betyr det egentlig å være gutt, mann, jente og kvinne?

  3. Victorias oppgjør med mobberne ble delt av 25 000. Dette skjedde etterpå

Følg Aftenposten Si ;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Hei, du! Si ;D har fått sin egen podcast! For å abonnere, trenger du bare å søke på «Si ;D» i din podcast-app!

Her kan du høre tredje episode, der temaet er mobbing og sosiale medier:

Les mer om

  1. Seksualitet
  2. Ytringsfrihet