Ikke gi barnet ditt et kjæledyr i julegave!

Dyrene trenger dere like mye sommeren om fire år, som julaften i år, skriver Eidbjørg Søreide (18).

Som barn utsatte jeg dyr for et liv jeg ikke ser på som verdig. Jeg skammer meg.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Jeg er en jente på 18 år, som skammer meg over mye av barndommen min. Hvorfor? Fordi jeg som barn utsatte dyr for et liv jeg ikke ser på som verdig. Ikke fordi jeg ikke var glad i dyr, men fordi jeg ikke visste bedre. Jeg gikk lei av marsvinet mitt, som hylte av glede da jeg kom hjem fra skolen, og jeg gikk ikke lenger inn og hilste på ham.

Ga etter for masingen min

Foreldrene mine ga etter for masingen min, og jeg fikk både kaniner og marsvin som barn. Det å vokse opp med at det er greit å ha dyr innesperret i bur, ofte alene, er ingen god verdi å vokse opp med.

Det er derfor jeg som voksen ønsker å nå ut til dere foreldre som vurderer å skaffe en liten venn til barna deres: Ikke dra til dyrebutikken og kjøp et dyr som julegave til barnet ditt.

Kanskje barnet ditt blir overlykkelig, men du risikerer å utsette uskyldige dyr for et liv alene i et bur i sin egen avføring, utenom den ene gangen i måneden buret blir rengjort.

Det er lettere for barna å være ansvarsløse overfor dyret sitt når de får det i julegave, mener Eidbjørg Søreide (18).

Man avliver dyrene for lett

Veterinærer forteller stadig om mennesker som får friske dyr avlivet, fordi ungene eller familien er lei av det. Det vitner om at mange familier skaffer seg dyr uten å tenke gjennom konsekvensene.

Før man skaffer seg et kjæledyr er det viktig å tenke gjennom om man som familie har mulighet for å gi dyret alt det har krav på, og alt dyret fortjener.

Det er derfor viktig å lese seg godt opp på dyrets naturlige behov. For eksempel er kaniner sosiale dyr, og skal leve sammen med andre.

Omplassering er lurt

Hvis dere som familie ikke har mulighet til å ha dyret så lenge det lever, og samtidig oppfylle alle dyrevelferdskrav, så ikke skaff dere dyr. Samtidig bør dere tenke gjennom hvor dere skal skaffe dyret fra.

Er det så viktig at det er kanin unge r fra dyrebutikken, eller kan dere hjelpe et omplasseringsdyr? Sjekker man Finn.no, finner man mange dyr som gis bort, og det er disse som sårt trenger nye hjem nå i julen.

Du skal ha dyret i mange år

Hvis dere bestemmer dere for å skaffe dere ett eller flere dyr, så anbefaler jeg at dere drar sammen for å hente dem, istedenfor å gi dem som en gave.

Da lærer barn at dyr ikke er gaver, men levende individer med følelser, som man må ta godt vare på. Og det er en god verdi. Julen er tiden for kjærlighet, glede og trygghet, både for tobente og firbente.

Men husk på dette: Dyrene trenger dere like mye sommeren om fire år, som julaften i år.

Les flere Si ;D-innlegg:

Les også

«Hei, Christian Tybring-Gjedde: Jeg vil gjerne være en av dem som møter deg, snakker med deg og bryter fordommene dine»

Les også

«Jenter, ser dere ikke hvor kleine dere er?»

Les også

- «Slut shaming» er en større utfordring enn at unge jenter tar bilder av seg selv

Eidbjørg Søreide (18)