SiD

Asperger: Et liv som ensom og sosialt klønete

Du vil ofte oppdage de positive sidene ved å ha en venn eller kjæreste med Asperger syndrom. Vi er ærlige og trofaste, skriver Gutt (18).

Si ;D-innlegg: Selv om vi med Asperger syndrom har større problemer med å fungere sosialt enn andre, betyr det ikke at vi har mindre behov for sosial kontakt og anerkjennelse.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Da jeg var ni år gammel, ble jeg diagnostisert med Asperger syndrom. Du vet kanskje ikke helt hva det er, men det kan hende du hørte det nevnt i forbindelse med rettssaken mot Anders Behring Breivik, eller en annen kjent drapsmann.

Hvis jeg forteller at det er en form for autisme, tenker mange på de autistene som ikke har språk og er psykisk utviklingshemmede.

Asperger syndrom, derimot, er en diagnose på det såkalte autismespekteret der den diagnostiserte ikke skiller seg fra det man ser på som vanlige mennesker når det gjelder språklige og kognitive evner, altså det de fleste kaller intelligens.

Mange har svært gode evner og gjør det bra på skolen eller andre områder i livet.

Lett mobbeoffer

Det er derimot et område der en med Asperger har langt større problemer med å fungere enn andre, nemlig det sosiale.

For de fleste er det å ha venner man kan gjøre noe med, noen man kan snakke med og ha det gøy med, en selvfølge. For en med Asperger er det langt fra det.

Jeg husker hvordan jeg slet gjennom både barne— og ungdomsskolen uten å ha noen venner. Jeg visste ikke noe om hvordan jeg skulle søke kontakt med folk eller bygge et vennskap, og dette gjør deg lett til mobbeoffer. For meg, som svært mange andre med Asperger, ble mobbing en stor del av hverdagen.

Jeg visste ikke noe om hvordan jeg skulle søke kontakt med folk eller bygge et vennskap, og dette gjør deg lett til mobbeoffer

I dag går jeg i 3. klasse på videregående og har et bedre sosialt liv enn noen gang før, men fortsatt er det langt fra ideelt. Selv om jeg har hatt en bratt læringskurve når det gjelder sosiale koder, lever aspergeren i meg fortsatt.

Jeg sliter med å bygge vennskap og småprat. Jeg vil så gjerne delta, men jeg holder meg unna, siden jeg vet av erfaring at det sjelden går bra. Av og til kan jeg skyte i blinde og si eller gjøre noe fornuftig eller morsomt, men altfor ofte går det dårlig.

Ikke klassisk autisme

Det spesielle med en med Asperger, er at sosial kontakt og anerkjennelse er like viktig for oss som for alle andre, i motsetning til en med klassisk autisme, som lever nesten utelukkende i sin egen verden.

Jeg tror at det er svært sannsynlig at du kjenner noen som kan tenkes å ha Asperger syndrom, det kan være klassens tilbaketrukne «nerd» eller den som alltid forteller de rare vitsene eller prøver å være med i gjengen, uten at noen egentlig vil ha med ham eller henne.

Jeg tror at det er svært sannsynlig at du kjenner noen som kan tenkes å ha Asperger syndrom

I stedet for å avvise vedkommende, vil jeg be deg tenke på at det ofte er en grunn til at han eller hun er litt sosialt klossete.

Den grunnen heter Asperger, og kan være noe vedkommende enten har visst om at han eller hun har hatt lenge, men kvier seg for å snakke om, eller det kan være noe man har uten å ha en formell diagnose ennå. Sannsynligvis vil man da kjenne seg igjen i de vanligste symptomene.

Ærlig og trofast

Jeg håper at flere vil se forbi de negative sidene diagnosen medfører og personen ikke kan noe for, og du vil ofte oppdage de positive sidene ved å ha en venn eller kjæreste med Asperger syndrom.

Vi er ærlige, trofaste, hyggelige, lar oss ikke påvirke av alt rundt oss, og vi har ofte gode evner på mange områder.

Bare tenk på hva mennesker som Bill Gates og Abraham Lincoln, som mange regner for å ha nettopp Asperger syndrom, har fått til.

Blir du kjent med en som har Asperger, gjør du en forskjell i livet til noen som ofte savner en som deg, og du kan få en venn for livet som har en litt annen måte å se verden på enn de fleste andre, med de fordelene det har med seg!


Les andre sterke innlegg om asperger:

Jente (20):

Les også

Jeg vil gjøre en forskjell for autistene

Jenta med Asperger (20):

Les også

«Etter alle mine år på skolen sitter jeg igjen med en sterk frykt for å studere»

Bendik Hallstensen (15):

Les også

- Jeg er ikke Asperger, jeg er Bendik

Følg Aftenposten Si ;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Si ;D-podcast: Ukens tema? Trenger unge i dag kvinnedag og feminisme?: I ukens podkast møter du blant annet Sofia Nesrine Srour (21) som er troende muslim og feminist — i hijab. Ikke alle mener det lar seg kombinere. Hør her:

Gutt (18)