SiD

Kreative fag bør være valgfritt – ikke obligatorisk | Noor Skarshaug

  • Noor Skarshaug (15), styremedlem i Ålesund Unge Høyre
Det er friminuttene og matpausene som skal bli brukt som et avbrekk, ikke timene med fag som elever skal lære av, skriver Noor Skarshaug (15).

Si ;D-innlegg: Ser elever på et fag som et avbrekk, vil det si at de kan slappe av i timene. Det bekrefter bare at musikk og kunst og håndverk er to sløve fag.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Forrige helg skrev jeg innlegget «Musikk og kunst og håndverk er bortkastet tid for elevene» her på Si ;D.

Josefine Oudmayer Simensens motinnlegg 17. januar, på vegne av Elevorganisasjonen i Akershus, er noe misvisende. Simensen skriver at Elevorganisasjonen i Akershus er sterkt uenig med mitt perspektiv.

Deretter skriver hun, som selv er en elev som er mer glad i teori og praksis, at hun opplevde timene som totalt bortkastet. Det virker som om Simensen ikke klarer å bestemme seg for om hun er enig eller uenig i innlegget mitt.

Sløve fag

Noen er glad i teoretiske fag, og andre liker praktiske fag. Sånn vil det alltid være. Men uavhengig av hva hvert enkelt individ liker, skal skolen først og fremst være en plattform for å lære. Hvis det man gjør i et fag ikke er lærerikt, er det ingen vits i å ha det på timeplanen heller.

Det er først og fremst norskresultatene i grunnskolen det må gjøres noe med.

Det blir feil å si at man ikke skal fjerne kreative fag fordi det er et avbrekk for mange. Det er friminuttene og matpausene som skal bli brukt som et avbrekk, ikke timene med fag som elever skal lære av.

Ser elever på et fag som et avbrekk, vil det si at de kan slappe av i timene. Det bekrefter bare at musikk og kunst og håndverk er to sløve fag.

Det Simensen og mange andre som har lest denne artikkelen ikke forstår, er at dette faktisk er et problem vi må løse sammen. Det er som sagt én av fem elever som går ut av grunnskolen uten å kunne lese og skrive godt nok.

Hvis Elevorganisajonen i Akershus, etter å ha fått vite om disse tallene, fortsatt synes det er viktig å bruke tid på et fag som de selv mener er et avbrekksfag, begynner jeg faktisk å lure.

Valgfritt, ikke obligatorisk

Det jeg ikke skjønner, er at både Elevorganisasjonen i Akershus og flere voksne ikke forstår innlegget mitt. Jeg mener på ingen måte at musikk og kunst og håndverk skal fjernes helt fra den norske skolen, men at det skal være valgfritt og ikke obligatorisk. På denne måten vil både praktikere og teoretikere få utbytte.

Alle som ønsker å gå den praktiske veien og holde på med kunst eller musikk, vil fortsatt ha denne muligheten. Det vil fortsatt være en mulighet for alle. Men det er først og fremst norskresultatene i grunnskolen det må gjøres noe med.


Her er debatten om kreative fag i skolen oppsummert:

Les også

  1. Det startet her, da Noor Skarshaug skrev at musikk og kunst og håndverk er bortkastet tid for elevene

  2. Josefine Oudmayer Simensen i Elevorganisasjonen svarer: Kreative fag er fristed for mange elever. Det hadde vært synd om de forsvant.

  3. Catharina Blum svarte også Skarshaug: I et materialistisk samfunn trengs det musikk og kunst

  4. I høst kom nye PISA-tall. Helene Skjeggestad kommenterer: Det mest skremmende funnet i PISA-rapporten handler ikke om matematikk, lesing eller naturfag

Hva med en podkast-episode?

Videregående er en tung periode for mange – men er det egentlig så ille?

Vi spør!

Les mer om

  1. Skole
  2. Kunst