SiD

Å gjenåpne vg3 vil føre til bortkastet stress | Aurora L. Strachan

Guri Melby, ikke la oss ta opp unødvendig plass.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

1.–4. trinn på barneskolen og avgangselevene på yrkesfaglig utdanning er tilbake på skolen. Innleggsforfatteren mener avgangselever på studiespesialisering ikke bør tilbake. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

I tre år har vi sett frem til det øyeblikket 13 års skolegang er ferdig og vårt nye liv skulle begynne. I tre år har vi siklet etter en måned med feiring og venner. Brukt flere tusen på de riktige logoene, klærne og bussene for å vise oss frem under russetiden. Men allerede i midten av mars ble alle fremtidsplaner satt på vent, og vi måtte utsette alt i ungdomslivet. Men skolen tok aldri pause.

Et uvanlig skolesemester

Som de fleste videregåendeelever vet, så går store deler av året med til prøver, fagsamtaler og presentasjoner. Alt som øving til eksamen på slutten av et langt skoleår, men nå skal vi ikke lenger ha eksamener. Noe jeg for øvrig synes er helt greit.

Nesten tre år med konstant pugging, stress og for høye forventninger ble til hjemmeskole med videotimer og nettbaserte oppgaver. Det er et faktum for alle elever på vgs. og helt ned til barneskolen, men det jeg har problemer med, er gjenåpning av vg3.

Hvis dette hadde vært et vanlig skoleår, hadde vi allerede begynt med repetisjon i de fleste fag. Det hadde betydd at vi ikke hadde lært noe mer, men terpet og pugget på det vi allerede hadde lært. Sånn er det ikke nå. Vi skal heller trolig tilbake på skolen og ta opp unødvendig plass.

Større nytte for yngre trinn

Jeg kan se at det er et klart behov for sosialisering og struktur for mine medelever, men slik hadde ikke den nye skolehverdagen blitt. De fleste av oss har karaktergrunnlag i alle fag og er så å si ferdig med vårt siste skoleår. Én eller to prøver på tampen av et allerede uvanlig skoleår kommer ikke til å gjøre stor forskjell på vitnemålet.

Aurora L. Strachan (18). Foto: Privat

Å gjenåpne vg3 vil føre til stress og bortkastet plass. La heller vg2-elevene komme tilbake i og med at de har en større sjanse til å gjøre det bedre på skolen til neste år. De skal fortsette på skolen ett år til mens vi i tredjeklasse skal videre til nye skoler, land og opplevelser.

Så, Guri Melby, ikke la oss ta opp unødvendig plass. Finn løsninger for dem som faktisk trenger tidlig gjenåpning, ikke for dem som så å si er ferdige med det 13 år lange løpet.


Les også:

Les også

Vi trenger en mer rettferdig krisepolitikk

Les også

Hvor privilegert må jeg være for å dra på drømmeskolen?

Les også

Er dugnaden over?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.Les mer om

 1. Skole
 2. Undervisning
 3. Guri Melby
 4. Eksamen

Relevante artikler

 1. SID
  Publisert:

  Lytt til elevene. Avlys eksamen nå!

 2. SID
  Publisert:

  Seks ungdomsråd fra ulike deler av landet: Eksamen må avlyses!

 3. SID
  Publisert:

  Regjeringen ødelegger det beste året i mitt liv

 4. SID
  Publisert:

  Skoleministerne svarte unge lesere: «Hvorfor avlyser dere ikke eksamen?»

 5. SID
  Publisert:

  Skal regjeringen hjelpe flere elever med å bestå videregående, trenger vi nivåvalg i skolen

 6. SID
  Publisert:

  Om de rødgrønne vinner valget, frykter jeg for elevenes frihet