Julekalender 2. desember: «Bestemors koffert ble en åpenbaring»

  • Katja Busuttil (21)
En hel koffert fylt med papir? Jeg husker jeg undret i noen minutter før jeg spurte om jeg hadde forstått det riktig, skriver Katja Busuttil.

Da besteforeldrene mine flyktet, pakket bestemor to små kofferter.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Årets julekalender i Aftenposten har tema livsvisdom fra ungdommen. Dagens luke er skrevet av Katja Busuttil (21) fra Skjetten.


Besteforeldrene mine har en liten ferieleilighet ved kysten i nærheten av Alicante, sørøst i Spania. Den kjøpte de en gang på 80-tallet, etter å ha tilbrakt flere sommere på en campingplass i området.

Da jeg var 18 år, tilbrakte jeg ti dager der alene sammen med besteforeldrene mine. Dette var spesielt for meg ettersom jeg kun møtte dem én eller to ganger i året.

Mitt ti dager lange opphold var grobunn for mange verdifulle samtaler, men én av dem har gravd seg inn i minnet.

Lag på lag med papir

Vi satt på solsenger på verandaen og snakket om flukten deres fra diktaturet i Chile i 1974. Bestemor fortalte om militæret som jaktet på bestefar, døren som ble brutt opp, og om avhøret. Om hvordan hun viftet med det lange håret og spilte på stereotypien «blond og ung dame». Om at hun svarte med en løgn da de spurte hvor hennes mann var. Kaldklokskapen reddet henne.

Hun fortalte at dette var dråpen som fikk henne til å dra frem koffertene. To små kofferter på størrelse med dagens håndbagasje, presiserte hun. Den ene fylte hun med barneleker og klær. Den andre med papir. Lag på lag med papir.

Katja sammen med besteforeldrene, som flyktet fra Chile i 1974.

En hel koffert fylt med papir? Jeg husker jeg undret i noen minutter før jeg spurte om jeg hadde forstått det riktig.

Tross all min forundring var det ingen misforståelse. Arkene i kofferten reflekterte timevis med studier. De stammet fra universitetsutdanningen hennes. Det mest verdifulle hun eide, fortalte hun.

Innholdet var uerstattelig, i motsetning til klær, smykker og andre ting som ble stående igjen da huset ble forlatt av min mor, onkel og bestemor i 1974.

Les også

Julekalender 1. desember: «Jeg var en ganske kjip ungdom. Det jeg angrer mest på, er hvordan jeg behandlet mamma.»

Endret innstillingen

For meg var denne anekdoten en åpenbaring og et tydelig bilde på verdien av kunnskap. En åpenbaring om at kunnskap er det eneste verdifulle man besitter som ikke kan frarøves.

Bestemors historie satte sitt preg på meg som person, og naturligvis på min innstilling til skolearbeid ettersom dette skjedde sommeren før siste år på videregående.

Ofte hadde jeg lurt på hvorfor vi lærte om diverse teorier eller fenomener, både på grunnskolen og i videregående. Ingen hadde fortalt meg om verdien det hadde.

Det kunne av og til virke som unyttig pugging, men det handlet egentlig om noe langt mer omfattende enn memorering. Kunnskap har en verdi i seg selv fordi man med forståelsen man besitter, kan plassere en liten brikke i en større sammenheng. Det er verdifullt!

Etter å ha absorbert bestemors livshistorie, reiste jeg meg opp fra solsengen litt klokere enn før.


Les også

Julekalender 1. desember: «Jeg var en ganske kjip ungdom. Det jeg angrer mest på, er hvordan jeg behandlet mamma.»


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.