Gjør julen miljøvennlig!

  • Clara Doupovec
Lag pynten selv!

Nøttestek, gråpapir og hjemmelaget julepynt? Tenk på miljøet i julen, oppfordrer Clara Doupovec.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Clara_portrett.jpg

Julen er kjærlighetens og overflodens høytid. Heldigvis er det også plass til litt miljø. Her er noen tips. Gaveinnpakning

Siden vanlig gavepapir ikke kan gjenvinnes, er det lurt å bruke noe ordentlig, som gråpapir. Enda kulere er det om du kjører gjenbruk; pakk inn i avispapir og spar på gavepapiret og -båndet du får fra andre. Spar også på fine esker og poser, og putt gavene i dem! Det er forresten helt mulig å pakke inn gaver uten å bruke limbånd.

Julepynt

Bruk pynten fra i fjor i stedet for å kjøpe ny. De fleste har mer enn nok julepynt. Hvis du faktisk trenger mer, ta deg en tur på loppemarked; der renner det over. Du kan også lage selv! F.eks. girlandere og kurver av gammelt gavepapir, mal kongler, perl julestjerner, eller forsterk glansbilder med papp.

Julestasen

Opp gjennom årene får du nok en del penklær. Se gjennom klesskapet ditt, kanskje du ikke trenger noe nytt til årets feiring? Hvis det ikke er tilfellet, bør du sjekke utvalget i noen bruktbutikker eller arrangere byttekveld.

Spar strøm

Husk å slå av julelysene når det er for lyst til at det synes! Det er også lurt å slå av så mye som mulig av elektrisitet hvis du reiser bort. Har du peis, er jula den beste tida å bruke den på!

Reise

Skal du besøke familie eller venner? Reis miljøvennlig; velg kollektivtransport!

Mat

Julematen blir ekstra god om du bruker økologiske varer. Skal du spise fisk, prøv å unngå oppdrett. Når det kommer til skalldyr, bør du holde deg langt unna scampi. Industrielt kjøtt er lite miljøvennlig, prøv å få tak i økologisk eller vilt. Eller kanskje spise litt mindre kjøtt? Bytt ut en kjøttbolle med en rosenkål på juletallerkenen! Vil du lage en kjøttfri julemiddag, finnes det mange gode oppskrifter, f.eks. nøttestek.

Gaver

Mye vi får, har vi egentlig ikke bruk for. Prøv å gi bort ting folk setter pris på! Kanskje kan du også kjøpe noe økologisk eller brukt? Det er ofte bedre å lage noe selv enn å kjøpe nytt, så strikk en vott, mal et bilde eller skriv en sang! Noen trenger ikke å få ting, gled dem med en opplevelse! Andre kan du glede med en tjeneste. Ta oppvasken hjemme og luft hunden. Via diverse organisasjoner kan du gi litt til noen som trenger det mer enn oss.

Tenk også på hva du ønsker deg! Du kan påvirke andre til å gi deg mer miljøvennlige gaver.

Lykke til med å gjøre årets jul miljøvennlig!