Det er ikke så vanskelig å kjøpe en brukt, men helt fin genser til jul | Maria Maistry Østrem (17)

Mange velger å støtte forbrukersamfunnet, og tilbud på Cubus og H&M blir fort vanskelige å unngå, skriver Maria Maistry Østrem (17)

Si ;D-innlegg: Dette er julehandelens miljøsvik.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Det er desember, og julehandelen går for fullt. Nordmenn bruker omtrent 58 milliarder kroner i desember, men hva kjøper vi egentlig?

Mange velger å støtte forbrukersamfunnet, og tilbud på Cubus og H&M blir fort vanskelige å unngå. Men er det virkelig så vanskelig å kjøpe en brukt, men helt fin genser eller lage noe hjemme? Eller må vi investere i noe nytt?

Jeg har også dratt beina opp i godstolen

Global oppvarming er godt dokumentert, men mange vet lite om hvordan plast og andre avfallsstoffer påvirker miljøet. Selv om vi kildesorter mer enn noen gang, har forskere oppdaget store mengder avfall i naturen, spesielt i havet. Selv har jeg sett bilder av hvor mange dyr som påvirkes av dette, og synes det rett og slett er dårlig gjort at ikke flere gjør noe med saken.

Som mange andre har også jeg dratt beina opp i godstolen, sett ut av vinduet på snøen utenfor og tenkt at så lenge det er snø, er kloden som før.

Må vi investere i noe nytt til jul?

Men hvor er snøen nå? Vi har ikke hatt snø på julaften i Oslo på flere år. Dette er det så klart flere grunner til. Noen skylder på naturlige forandringer, andre på El Niño.

Selv om disse tingene nok er en faktor, er klimaendringene en stor årsak.

Det er nå vi må jobbe med denne saken

Mindre snø om vinteren er det kanskje noen som setter pris på. Som de fleste vet, kommer ikke endringene i Norge til å bli så store. Men resten av verden kommer til å merke betydelige forandringer selv om Glomma ikke tørker ut.

Det er nå vi må jobbe med denne saken, på tross av julestria. Vi har rett og slett ikke tid til å se det an etter nyåret. Klarer vi å kutte ut bare en brøkdel av forbruket som støtter forbrukersamfunnet, kommer verden til å bli et bedre sted.

Derfor mener jeg at du burde tenke over hvilke julegaver du ønsker å gi dette året. Kommer det til å bli noe nytt? Eller ønsker du heller å se etter alternative gaver, som gir deg god samvittighet på kjøpet?


Podkast: Dette kan du gjøre for å få en renere samvittighet

– Det som er med klima, er at alle må ta et tak, sier Live Nelvik. Hun har lagt om livsstilen for å bli en miljøengel – det kan du også gjøre.

Med seg har hun Sunniva Dahl (16), som er vegetarianer, kjøper brukte klær, og er medlem i Natur og Ungdom.

  • Hør den med ett klikk her:

Podkast: Santafobi - eller julenissefrykt - hva er det?

Han vet når du sover, er våken, har vært snill og slem. Noen er så redde for nissen at de utvikler «santafobi». Her kan du lære mer!

  • Lær mer - helt gratis med ett klikk her: