Fraværsgrensen respekterer sykdommen min. Da respekterer jeg fraværsgrensen. | Sumaya Hassan

Uten fraværsgrensen ville jeg aldri hatt motet til å be om hjelp, til å be om en liten dytt. Det tror jeg mange andre også har følt på, skriver Sumaya Hassan (16).

Si ;D-innlegg: Jeg er en 16 år gammel elev med en psykisk lidelse, og jeg har det bra med fraværsgrensen.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Kjære alle dere som er imot fraværsgrensen og bruker psykisk lidelse som et motargument: Jeg er ikke sur fordi dere bruker stemmen til som sånne som meg eller andre med psykisk lidelse som et motargument, men fraværsgrensen respekterer sykdommen min.

Derfor respekterer jeg fraværsgrensen.

Jeg skjønner det er frustrerende å leve med en streng fraværsgrense og frykten for ikke å få vitnemål. Men ikke bruk psykisk lidelse som en unnskylding.

Sumaya Hassan.

Jeg går førsteåret på videregående skole. Jeg får dokumentert fravær, fast oppfølging, ekstra hjelp og forståelse.

Uten fraværsgrensen ville jeg forsvunnet sammen med alle dem som skulker. Jeg kunne vært en av dem som bare ikke orket å stå opp, eller som var sent ute i går.

Nå spør flere om hjelp

Uten fraværsgrensen ville jeg aldri hatt motet til å be om hjelp, til å be om en liten dytt. Det tror jeg mange andre også har følt på, og mange ville nok aldri spurt om hjelp hvis fraværsgrensen ikke var tilstede.

Psykiske lidelser er en gyldig grunn til fravær, og nå går det bedre: Jeg får ganske gode karakterer, jeg er elevrådsrepresentant og har hatt like mange vurderingssituasjoner som alle andre.

Uten fraværsgrensen ville jeg forsvunnet sammen med alle dem som skulker

Forskjellen er bare at jeg leser og gjør oppgaver fra skrivebordet mitt hjemme, i stedet for på skolen.

Ja, fraværsgrensen kan være negativ fordi den hindrer friheten din som elev. Du må til legen for rennende nese, du blir stresset, dobbeltsjekker om du har satt på alarmen og regner ut hvor mange prosent du har igjen hele tiden.

Ingen burde leve i frykt

Jeg er ikke en psykolog eller godt kjent med menneskelig atferd. Men skaper ikke alt dette stresset flere mentale problemer som stress, depresjon og paranoia blant ungdommer? Ingen ungdommer burde leve i frykt for å miste utdannelsen sin.

Likevel vil jeg bare si ifra om at jeg, en 16 år gammel elev med en psykisk lidelse, har det bra med fraværsgrensen i skolen.

Fraværsgrensen fungerer, og jeg føler meg inkludert i et tilpasset system.


Podcast: Torbjørn Røe Isaksen ble grillet av leserne våre om fraværsgrensen. Slik gikk det!