Påskens egentlige mening

Mange ganger kan jeg stå og se opp mot stjernehimmelen og tenke: Dette er for svært! Det er altfor stort til at det bare er en tilfeldighet. Det må stå noen bak, skriver Kristine Banggren.

Du trenger ikke tro på Jesus for å ha noe å lære av ham. Men vi bør alle kunne svare riktig på hvorfor vi feirer påske.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

En dansk student banket på døra til lesesalen. Var det ikke åpent i dag? Han kunne ikke skjønne hvorfor. Så fikk han øye på skiltet hvor det stod «Åpningstider i påsken». Det var Skjærtorsdag.

I den siste utgaven av Studvest, studentavisen i Bergen, ble flere studenter spurt om hvorfor vi feirer påske. Samtlige svarte: «Fordi vi skal ha ferie».

afp000823153ny.jpg

Jeg vil nå fortelle hvorfor vi feirer påske, og hvorfor historien er like relevant for oss mennesker i dag uavhengig om vi tror på den eller ei.

Skjærtorsdag — dagen for å dele

Det er denne dagen Jesus deler sitt siste måltid med disiplene. Han setter seg ned med dem og prater med dem etter å ha vasket føttene deres. De deler mat og drikke, helt uforstyrret av omverdenen.

Instagram-feeden min er stappet av vakre bilder med ulike filtre. Vi nordmenn er på fjellet, vi spiser påskelunsjer og vi dokumenterer hvor flott vi har det. Omtrent samtidig skriver Dagens medisin at 60 prosent flere tenåringsjenter går på antidepressiva i dag enn i 2005. Vi går dobbelt så mye til psykolog enn det vi gjorde for ti år siden.

Prater vi egentlig om hvordan vi har det? Snakker vi med familie og venner om hvordan vi opplever livet? Hvorfor er det så hysj-hysj at han ene i familien er så stresset på grunn av jobben sin at han må ta sovepiller for å sove? Hvorfor er det så hysj-hysj at de sliter i ekteskapet? Hvorfor er det så hysj-hysj at tenåringsgutten så vidt klarer seg gjennom videregående? Hvorfor er det så hysj-hysj at tenåringsjenta har spiseforstyrrelser?

Blir vi noe sterkere av å holde tett? Blir vi større av å holde tett? Påsken er etter min mening tiden for ærlighet. Det er først da den også kan bli tiden for kjærlighet. Vaske en annens føtter.

Langfredag - Jesus blir forrådt

Dette er dagen Jesus blir forrådt av en av sine beste venner og blir korsfestet av romerne foran alles åsyn. Han som skulle være redningen, blir tilsynelatende den som fører sorg over Israel.

Overalt i verden i dag pågår det forfølgelse. Akkurat nå som denne artikkelen blir lest, er det noen som straffes for ytringer eller sin egen religion. Som en ung jente på 21 år i verdens rikeste land er det ikke mye jeg får gjort. Men jeg tar meg sjelden i å kjenne på en følelse av takknemlighet. Kanskje vi skulle reflektert litt oftere rundt dette som vi tar som en selvfølge, som vi tar så for gitt?

Det finnes liv i verden som ikke jager etter selvrealisering, eller har en støyete hverdag som følge av Instagram, Facebook og Linked-in.

Det finnes mennesker i verden som må stille hviske hvilket religiøst ståsted de har. Vi skylder disse menneskene å være takknemlig for det vi har.

1. påskedag - sto han opp fra de døde?

Dette er dagen da Jesus stod opp fra de døde, og det er dette troen min står og faller på. Hvis Jesus virkelig stod opp fra døden, var han Guds sønn. Noen ganger er det vanskelig å tro på det, andre ganger er det lett. Men uansett hva man tror på, så handler det om å tro! Selv de som forfekter evolusjonsteorien, må tro. For evolusjon er bare en teori.

Mange ganger kan jeg stå og se opp mot stjernehimmelen og tenke: Dette er for svært! Det er altfor stort til at det bare er en tilfeldighet. Det må stå noen bak! Noen som er mye større enn det vi kan fatte. Noen som har tenkt ut alt og som hadde en plan.

For meg er denne noen Gud, og gjennom Jesus fikk vi se hvem han var. I sin levetid strakte Jesus seg ut til de ingen andre i samfunnet ville ha noe med å gjøre. Han så behov andre mennesker rundt seg hadde, og han dekket de. Han snudde et helt samfunn på hodet og kom med radikal nytenkning. Han gav de prostituerte verdi. Han gav tiggerne mat.

Kampen for menneskeverdet

Så midt i mellom kvikklunsjen, appelsinskrelling og rosinbollen du kjøpte på vei opp til hytta fra Statoil, kan du ikke tenke på følgende: Hvordan møter vi egentlig mennesker? Prater vi i telefonen mens vi betaler varene våre på Rema, og rister på hodet når den som sitter bak kassa spør høflig om vi vil ha kvitteringen? Møter vi blikket skikkelig til servitøren som serverer oss på en restaurant? Om vi ikke vil gi penger til tiggere, eller kjøpe = Oslo av en tidligere narkoman, så kan vi i alle fall gi dem et gratis smil?

I hvilke situasjoner er vi villige til å gi av oss selv? De gangene vi vet at vi kan profitere på det?

I alle møter må vi begynne med respekt og anerkjennelse. Ingen skal behøve å måtte gå med CV-en i panna for å bli møtt på en hyggelige måte.

Du trenger ikke tro på Jesus for å ha noe å lære av ham. Men vi burde alle kunne svare riktig på hvorfor vi feirer påske. Og vi burde alle kjempe kampen han kjempet videre; nemlig kampen for menneskeverdet.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).

Les også

Påskeferien burde fjernes!

Les også

Derfor er Joel (13) overbevist av Bibelens innhold

Kristine Banggren (21)