SiD

Barnevernet reddet livet mitt

Å måtte knytte seg til nye personer hele tiden er ikke lett. Jeg ga opp å prøve å få nye venner fordi jeg ble vant til å flytte så ofte, skriver Gutt (14).

Jeg skulle ønske du så det gode barnevernet gjør

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Hvorfor er det ingen som viser det gode barnevernet gjør? Hvorfor er det ingen som tenker på alle sakene der barnevernet lykkes? Er det fordi det ikke selger i media, eller skaper debatt?

Eller er det så mye lettere å skape et kollektivt hat mot en institusjon som mange mener ødelegger familieforhold, fremfor å skape en kollektiv trygghet til at barnevernet i all hovedsak består av kompetente, fagutdannede mennesker, som vi kan stole på gjør jobben sin?

Kollektivt hat mot barnevernet

Jeg er barnevernsbarn, og det har jeg vært siden jeg var femten. I dag er jeg 22, og jeg er fortsatt barnevernsbarn.

Nesten hver eneste dag er det noen som skjærer hele barnevernet over én kam og skal fortelle meg hvordan de egentlig er, hvordan de egentlig utøver makten sin, eller hvordan de ødelegger familier uten grunnlag.

Jeg blir lei meg, for det er ikke den virkelighetsoppfatningen jeg og mange andre barnevernsbarn sitter med. Barnevernet reddet fremtiden min. De reddet livet mitt.

Jeg skal helt ærlig innrømme at jeg både hatet og var redd for barnevernet da de ble involvert i mitt liv.

Jeg har vokst opp med konsekvent baksnakking av barnevernet rundt middagsbordet, så det var ikke snakk om at jeg skulle ha tillit til dem.

Ble vanskelig da saksbehandleren var en hyggelig dame

Dette ble selvfølgelig veldig vanskelig, da det viste seg at saksbehandleren min var en usedvanlig hyggelig dame med et hjerte av gull. Hun ville jo bare mitt beste, og sørget virkelig for at jeg skulle vite at hun var der for meg.

Jeg prøvde av hele mitt hjerte å hate henne, men jeg skjønte at hvis jeg skulle få den hjelpen jeg trengte så var hun den rette personen for jobben.

Siden den gang har jeg fått forskjellige hjelpetiltak fra barnevernet. Jeg har fått økonomisk støtte til fritidsaktiviteter og diverse, henvisning til barne— og ungdomspsykiatrien, blitt plassert i fosterhjem, og generelt mottatt enorm støtte for å komme meg gjennom det som har vært vanskelig i livet.

Det er noe jeg aldri kan takke barnevernet nok for. Det har reddet livet mitt.

Mange der ute som nok ikke burde jobbet i barnevernet

Jeg ønsker at andre skal se det gode barnevernet gjør - alle livene de gir en ny og bedre sjanse.

Jeg mener ikke at systemet er feilfritt. Det finnes nok mange der ute som ikke burde jobbet i barnevernet og faktisk ødelegger mer enn de hjelper.

Men finnes ikke disse personene i alle yrkesgrupper? Det finnes leger der ute som gjør feil, og det finnes de som feildiagnotiserer eller ignorerer symptomer på alvorlige sykdommer; feil som også kan ødelegge menneskeliv.

Likevel skaper vi ikke et kollektivt hat mot leger eller helsetjenesten. Vi sprer ikke frykten og feilene som enkeltmennesker har opplevd, for å bringe ned et system som er der for å redde menneskeliv.

Skal verne barn og redde liv

Terskelen for å sende bekymringsmelding til barnevernet er høy for mange. Er det fordi frykten for barnevernet sitter så dypt i oss alle?

Skal barn og unge bli seksuelt misbrukt, fysisk eller psykisk mishandlet, være omringet av rus, eller gå sulten fordi du har lest eller hørt at barnevernet er et korrupt system som kun er ute etter å ta barna fra familiene sine?

Barnevernet er der for å verne om barn og unge. Barnevernet skal også redde liv.

Vi har alle hørt om foreldrene som forteller at barna deres ble tatt av barnevernet uten grunnlag. Kan vi virkelig stole på disse foreldrene og det de sier?

Tenk på deg selv; hvor mange ganger har du ikke gjenfortalt noe som har skjedd, og unnlatt å fortelle visse detaljer for å beskytte deg selv og hvordan andre ser på deg? Alle gjør det. Noen i større, mens andre i mindre grad.

Alvorlige konsekvenser hvis barnevernet ikke griper inn

Jeg tviler ikke på at alle foreldre er glade i barna sine – det er biologisk. Hadde vi ikke blitt overfalt av lykkehormoner når vi får et barn, så hadde aldri arten vår overlevd. Det er instinkt.

Det er derfor forståelig at foreldre og andre blir fryktelig lei seg, føler seg urettferdig behandlet, eller opplever barnevernet som noe traumatisk. Selvfølgelig skal man få bli sint når et barn blir tatt fra en.

Men uansett hvor glad man er i et barn, så er ikke det tilstrekkelig nok om man ikke kan ta vare på barnet eller dekke de behovene det har for å utvikle seg til et friskt og selvstendig individ.

De fleste barn er ubeskrivelig lojale mot foreldrene, uansett hva foreldrene utsetter dem for. Selvfølgelig vil de også bli sinte, lei seg, og føle seg urettferdig behandlet av barnevernet.

Men tenk på de alvorlige konsekvensene det kunne hatt for et barn dersom barnevernet ikke hadde blitt involvert. Det finnes det også mange eksempler av der ute.

Takket være barnevernet har jeg hele livet og verden foran meg

I dag er jeg selvstendig, sterk, glad, og full av både gode og dårlige erfaringer fra livet. Jeg er student, og har hele livet og verden foran meg.

Takket være barnevernet har jeg fått en helt annen fremtid og et bedre liv. De har gitt meg verktøyene jeg trenger for å kunne stå på egne ben. De har reddet livet mitt.

Så neste gang du leser eller hører noe negativt om barnevernet vil jeg at du skal ta det med en klype salt. Det finnes mye godt og mye dårlig i alle slike systemer, men heldigvis finnes det flere av de gode historiene.

Selvfølgelig skal vi ikke ignorere det dårlige, men vi skal heller ikke undertrykke de gode historiene. Hvis flere hadde snakket godt om barnevernet ville nok flere mottatt den hjelpen og støtten de trenger og fortjener.

Jeg kan ikke lenger sitte på sidelinjen og se hatet og frykten spre seg. Barnevernet reddet livet mitt. Det minste jeg kan gjøre er å fokusere på det gode de gjør!

Gutt (14): «For åtte år siden ble jeg flyttet ut fra familien min til et barnehjem. Verden gikk i tusen knas»

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).

Les også

  1. Gutt (14) har byttet skole åtte ganger: - Inkluder gutten i hjørnet!

  2. Når fritid blir til kun skolearbeid

  3. Idealkroppen eksisterer ikke

Anonym (22)

Les mer om

  1. Barnevern