SiD

Må jeg være født i januar for å komme inn på drømmestudiet?

  • Bendik Skarpnes
    19 år
23. juli ble studietallene presentert. Noen kom inn på førstevalget, mens andre fortsatt står på ventelisten.

Jeg er født i april. Så foreløpig er jeg på ventelisten.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Nylig fikk tusenvis av unge voksne beskjed om hvorvidt de kom inn på drømmestudiet eller ikke. Det er allerede stor debatt om få studieplasser og høye karaktersnitt, men én ting er blitt glemt.

Søker du på høyere utdanning og har like mange poeng som årets poenggrense, så rangeres plasseringen din etter fødselsdato. De eldste får plass foran unge.

Det betyr at de som er født i januar, har større sansynlighet for å komme inn på ønsket studium enn dem som er født i desember. Det lønner seg å være født i januar.

Etter suppleringsopptaket er grensen 59.8 for å komme inn på Datateknologi ved NTNU. 59.8 poeng er likevel ikke nok om du er født på «feil» tidspunkt av året.

På venteliste

Jeg har snitt til å komme inn på drømmestudiet. Men jeg er født i april. Så foreløpig er jeg på ventelisten.

Dette høres jo logisk ut? Ja, det er vel kanskje det. Men når mange konkurrerer om de samme studieplassene, er du avhengig av alle konkurransefordeler for å få plass. Selvsagt teller poengene fra skolen fortsatt mest, men etter det gjelder det å være født så tidlig som mulig.

Hadde det ikke vært mer rettferdig om alle som havner på poenggrensen, fikk studieplass? Studiene overbookes jo likevel. Dermed vil ikke en slik løsning endre noe for å ha sjanse til å komme inn på medisin eller sivilingenør på NTNU.

Om jeg får barn, så skal de ha både navn og etternavn som begynner på «A». Men viktigst av alt: fødselsdato 1. januar.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!

Les mer om

  1. Utdanning
  2. Skole