Etisk sett er det ingen forskjell på eggdonasjon og sæddonasjon | Ingerid Kristine Berge

Hvis dette virkelig er et så stort problem burde vi jo forby adopsjon også, og jeg tror vi kan være enig at det ikke er en vei vi ønsker for samfunnet.

Si ;D-innlegg: Så hvorfor er det kun det ene lov i Norge?

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Eggdonasjon er svært omdiskutert, og igjen er saken i medienes søkelys. Norge er ett av kun fire land i Europa hvor eggdonasjon ikke er lovlig. Det er på tide at Norge legger fra seg sitt utdaterte syn på foreldrerollen og gjør eggdonasjon lovlig.

Det er synd at denne debatten preges av følelser, usannheter og argumenter som ikke holder mål.

Sæddonasjon er allerede tillatt i Norge. Infertilitet er et problem for både menn og kvinner, og etisk sett er det ingen forskjell på eggdonasjon og sæddonasjon.

Det har lenge vært slik at det er mer krevende å hente ut egg enn sæd, og slik er det fortsatt, men med dagens teknologiske fremskritt er det ikke lenge til uthenting av egg er like enkelt. Argumentasjonen mot eggdonasjon vil helt enkelt ikke holde følge, hverken med etikken eller med teknologien.

At folk får barn er utelukkende positivt

Hvis en kvinne ikke kan få barn, må man enten adoptere, eller så må mannen få barn med en annen kvinne. Vi må forstå at dette ikke er ordninger for alle.

For noen står ønsket om å få egne barn høyt, og at folk får barn, er utelukkende positivt. Det styrker argumentet for å tillate eggdonasjon. Eggdonasjon bygger på frivillighet og strenge krav, både til donor og mottager.

Et mye brukt argument mot eggdonasjon er at dette bryter med «regelen» om at det er kvinnen som føder barnet som er barnets mor. Det er viktig å huske på at det er så mye mer enn det biologiske som kvalifiserer til det å være forelder.

Det er hverken staten, min eller din sin oppgave å si at dette kommer til å være skadelig for barnet.

Dette er noe den biologiske og den juridiske moren kan finne ut av.

Gi infertile kvinner et valg de ikke har i dag

At barn ikke kjenner til sine biologiske foreldre, kan være problematisk. Både for adopterte, de som kom til via sæddonasjon eller de med andre grunner.

Vi ser at de fleste barn har en helt fin oppvekst selv om de ikke vet hvem én eller begge biologiske foreldre er

Allikevel ser vi i dag at de fleste barn har en helt fin oppvekst selv om de ikke vet hvem én eller begge av sine biologiske foreldre er.

Hvis dette virkelig er et så stort problem, burde vi jo forby adopsjon også, og jeg tror vi kan være enig at det ikke er en vei vi ønsker for samfunnet.

Jeg er stolt av å være en del av et ungdomsparti som ser at foreldrerollen handler om mer enn genetikk, og at dette handler om at vi må tolerere at dette er måten noen infertile kvinner ønsker å gjøre det. Unge Høyre har et liberalt syn på familien og foreldrerollen.


Les flere meninger om eggdonasjon her:


Hvordan nå målene sine?

Si ;D-psykolog Jørgen Flor gir råd! Her er noen av målene vi går gjennom og gir råd om:

– Begynne å trene mer
– Få bedre karakterer/jobbe mer med skolen
– Spare penger
– Bare spise godteri i helgene
– Legge seg tidligere