Ungdomspartilederdebatten: Morgendagens toppolitikere om fraværsgrense, oljeboring og velferdskutt

Det første vi skal gjøre når vi kommer i regjering, er å skrote fraværsgrensen! Slik åpnet Mani Hussaini, AUF-leder, kveldens debatt i Arendal.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

– Vi må lytte til elevene og til lærerne. Dagens fraværsgrenser er for rigid, sa AUF-lederen i sin åpningsreplikk under ungdomspartilederdebatten i Arendal fredag kveld. Han møtte umiddelbar motbør av Kristian Tonning Riise, leder for Unge Høyre.

– Fraværsgrensa har vist seg å fungere. Men når det gjelder AUF, er problemet at det dere stemmer på er Arbeiderpartiet, ikke AUF, og de vil ikke skrote dagens fraværsgrense. Vi gjør elevene en bjørnetjeneste hvis vi ikke har en grense. Er det en ting arbeidsgivere ser på når de skal ansette en person, er hvor mye fravær de har, svarte Tonning Riise.

Ungdomspolitikerne under Aftenposten-debatten i Arendal. Fra v. Mani Hussaini (AUF), Ada Arnstad (Senterungdommen), Andrea Sjøvoll (SU), Anna Kvam (Grønn Ungdom), Linn-Elise Øhn Mehlen (Rød Ungdom).
Et fullsatt kulturhus i Arendal møtte de ni ungdomspartitoppene til Aftenposten-debatt.

Nyvalgt leder i Senterungdommen, Ada Arnstad, ønsker en fraværsgrense på 15 prosent.

– Dette er et av de forslagene fra de blåblå som viser hvilken mistillit de har til den enkelte skolen. Vi må følge med på fraværet og grunnene til det, ikke til hva som står på et papir, sa hun.

Bjørn-Kristian Svensrud, leder for FpU, vil også endre noe, blant annet går han inn for å gjøre obligatorisk kjøreopplæring til gyldig fravær.

Hans motpart i SU, Andrea Sjøvoll, kritiserte de borgerlige partiene for ikke å stole på helsesøstrene, lærerne og elevene.

– Vi må følge opp elever som sliter, ikke gi dem opp. Thorbjørn Røe Isaksens fikse ide er en mistillit til landets videregående elever, hevdet Andrea Sjøvoll, SU-leder.

Flere ja- og nei-runder viste tydelig hvor partiene står - og hvor de skiller seg fra moderpartiet.
Ungdomspartilederne svarer slik på spørsmålet om fraværsgrensen skal fjernes. Fra venstre Tord Hustveit (Unge Venstre), Ida Lindtveit Røse (KrFU), Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU), Kristian Tonning Riise (Unge Høyre), Mani Hussaini (AUF), Ada Arnstad (Senterungdommen), Andrea Sjøvoll (SU), Anna Kvam (Grønn Ungdom), Linn-Elise Øhn Mehlen (Rød Ungdom).

Nølende støtte til Støre fra Grønn Ungdom

Alle ungdomspartilederne ble bedt om å velge mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Solberg fikk støtte fra «sine» borgerlige venner, også blant ungdomspartiene.

– Ja, vi ønsker Erna som statsminister, men vi ønsker å være med i en regjering av sentrum/Høyre, sa Ida Lindtveit Røse fra KrFU. Hun begrunner valget blant annet med at hun ikke kan støtte en regjering av et Arbeiderparti som vil frata familier mer valgfrihet.

Grønn Ungdoms leder Anna Kvam holdt nølende opp skiltet med Jonas Gahr Støre, og forklarte sin nøling slik:

– Vi vil gjerne påvirke enhver regjering til å føre en mer fremtidsrettet politikk, og der utmerker hverken Solberg og Støre seg.

Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU), Kristian Tonning Riise

Unge Venstre: – Å verne Lofoten og Senja er det viktigste for oss

Kun to parti svarte ja på spørsmålet om man skal åpne opp for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, og det var som ventet Unge Høyre og Fremskrittspartiets Ungdom.

– Det kan være vanskelig å forklare hvorfor vi ønsker å konsekvensutrede oljeboring, og nå skal jeg forsøke å forklare hvorfor vi ønsker det, sa Tonning Riise (Unge Høyre) og legger vekt på arbeidsplasser og økonomisk vekst.

– Det er ikke så rart at Tonning Riise syns det er vanskelig å forklare dette, repliserte Tord Hustveit fra Unge Venstre.

– Det er fordi det er en veldig dårlig idé. For oss i Unge Venstre er dette det vi prioriterer aller høyest.

AUFs leder måtte svare for uenigheten mellom moderpartiet om konsekvensutredning og oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Dere går til valg for SVs politikk, for det er ikke dette Arbeiderpartiet går til valg på, angrep Tonning Riise.

– Jeg, Arbeiderpartiet og SV er helt enige om at vi må kutte i klimautslippene og omstille oljebransjen nå.

Også velferdsordninger, sykelønnsordningen, hasj-legalisering og k-en i KRLE-faget i skolen blir debattert.