SiD

Generasjon perfekt: Vi som tilsynelatende fikser «alt»

Jeg er jenta som gikk ut med toppkarakterer fra både ungdomsskolen og videregående skole. Jeg er jenta som tok flest pushups i gymmen. Jeg er også jenta som gikk ned 12 kilo i høst.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Fordi stadig flere unge sliter psykisk, kan det ikke sies ofte nok: idealkroppen eller ideallivet er et umulig prosjekt. Det er ingen vits i å prøve, skriver Jente (20).

Var det all tiden jeg brukte på Facebook og Instagram? Var det alle bloggene jeg leste? Det eneste jeg vet, er at alt jeg tenkte var hva jeg burde gjøre. I stedet for å spørre meg selv hva jeg egentlig ville, vurderte jeg hva jeg skulle gjøre for «å lykkes».

Like «god» som alle på sosiale medier

Det vil si at jeg måtte være like flink sosialt som hun pene jenta hjemmefra som legger ut festbilder hver helg. Det vil si at jeg måtte løpe halvmaraton i Paris slik nabojenta gjorde forrige uke, ifølge Instagram. Det vil si at jeg måtte engasjere meg i studentorganisasjoner som tar seg bra ut på CV-en slik som kompisen min i klassen. Det vil si at jeg måtte bli like bra som alle andre.

I stedet for å spørre meg selv hva jeg egentlig ville, vurderte jeg hva jeg skulle gjøre for «å lykkes»

Problemet er at det er vanskelig å klare alt dette på en gang. Det ender i endeløse bekymringer og i mitt tilfelle en spiseforstyrrelse.

Giftig informasjon

Før sosiale medier fantes hadde ikke folk tilgang på andres liv slik vi har i dag. Man hadde ikke mulighet til å vite hva jenta i klassen drev med etter skoletid, hva guttegjengen hjemmefra fylte dagene med etter at du flyttet hjemmefra eller hva kjendisene spiste til frokost.

Daglig sørger sosiale medier for å fylle hodet ditt med informasjon om hvordan andre lever livet sitt. Følgelig setter du spørsmålstegn ved ditt eget liv. Det ligger jo i menneskets natur å måle seg mot andre mennesker, for er det ikke slik at «den sterkeste overlever»?

Kampen begynner å bli hard i «generasjon perfekt», og den må stoppes før den blir for hard.

Daglig sørger sosiale medier for å fylle hodet ditt med informasjon om hvordan andre lever livet sitt. Følgelig setter du spørsmålstegn ved ditt eget liv.

Hvor er løsningen?

Jeg vet ikke hvordan vi skal kvitte oss med generasjon perfekt. Så det beste jeg kan gjøre, er å bevisstgjøre. Kjære du som leser dette; ta litt avstand! For generasjon perfekt er giftig. Den tankegangen jeg mener karakteriserer generasjon perfekt, var i hvert fall giftig for meg.

I Si ;D fikk vi lese om elevbedriften «Generasjon Prestasjon» som vil ha psykisk helse som fag inn i norsk skole. Kjempebra! Også må vi være oppmerksomme på dem rundt oss. Vær så snill å ta den praten med jenta du ser krympe foran øynene dine.

Fordi stadig flere unge sliter psykisk, kan det ikke sies ofte nok: idealkroppen eller ideallivet er et umulig prosjekt. Det er ingen vits i å prøve. Jeg leste en gang i Aftenposten at folk på dødsleiet angret på at de ikke hadde tillatt seg selv å være lykkelige. Ikke bli en av dem.

Se ungdomspolitikerne svare om psykisk helse:

Les også

  1. Politikere, hva vil dere gjøre for at færre ungdommer skal slite psykisk?

  2. Tøft å bli voksen

  3. Kjetil Østli har et poeng: Vi er på randen av hysteri når det gjelder psykisk helse

  4. Jeg ønsket meg ikke anoreksi

Jente (20)

Les mer om

  1. Sosiale medier
  2. Spiseforstyrrelser