SiD

Kompisen min vil bole. Hva sier jeg? Hva gjør jeg hvis jeg er forelsket i læreren min? Hvordan bli mindre konfliktsky?

 • Selma Moren
Kompisen min vurderer å begynne på anabole steroider. Hva skal jeg si til han? spør gutt (17).

Helsesøster Anne Bentzrød og sexologisk rådgiver og sykepleier Anders Røyneberg svarer i spalten Sex, psyke og ungdomsliv.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Kompisen vurderer å bole. Skal jeg si fra?

Hei, kompisen min og jeg trener mye styrke. Han vurderer å starte med anabole steroider for å få større muskler. Jeg er imot det og er redd han skal skade helsen sin. Hva skal jeg si til han?

Gutt (17)

Du har helt rett i at anabole steroider ofte gjør stor skade på helsen, og det kan du gjerne si til kameraten din.

Mange menn, spesielt unge menn, preges av idealet om store muskler og lite underhudsfett. Målet er å se «rippa» ut. Endel er villige til å ta store helsemessige sjanser for å få musklene de drømmer om. I verste fall kan livstruende belastning på hjerte og andre organer være en konsekvens. I tillegg kommer blant annet hormonelle og psykiske påvirkninger.

Du bryr deg om kameraten din. Du kan ikke bestemme hva kameraten din skal tenke og gjøre, men du kan fortsette å være en god venn. Gode venner sier ifra når de blir bekymret for vennene sine.

Gode venner sier ifra når de blir bekymret for vennene sine

Du kan fortelle ham hva du tenker og føler, at du blir bekymret på hans vegne, at du er redd han skal skade seg, og at anabole steroider kan føre til alvorlige skader, i verste fall død. Kanskje kan du utfordre ham til å sette seg inn i konsekvensene av bruk?

Samtidig må han ta sine egne valg og bestemme over seg selv. Når ikke budskapet ditt inn til ham, kan du kanskje ikke få gjort noe mer enn det du har gjort for ham.

Diskuter gjerne dette med anabole steroider videre med helsesøster på skolen, en trener, lærer eller en annen person som du stoler på. Det kan rette fokus på problemet og få i gang forebyggende tiltak i ditt nærmiljø. Positivt engasjement som ditt, er viktig!

Vennlig hilsen Anders

Prat med dem om at du ikke helt er i det danse- og syngehumøret for tiden, men at du setter pris på dem for det og gjerne vil være med dem, skriver Helsesøster Anne Bentzrød.

Synes vennene mine jeg er kjedelig?

Hei! Jeg har alltid hatt venner hele livet, men i det siste har jeg følt meg litt utenfor. Vennene mine er glade hele tiden, danser og synger, men jeg er ikke i det humøret lenger. Jeg har litt på følelsen at de merker det, og jeg er redd de tenker jeg er kjedelig. Hva skal jeg gjøre?

Jente (16)

Kanskje merker vennene dine at du ikke er helt som vanlig, men det er jo ikke det samme som at de ikke fortsatt liker deg og ønsker å være venn med deg. Alle kan svinge i følelsesstemning og humør.

Det er jo ikke alltid at man føler seg helt på topp. Hvorfor det er slik at du ikke er i det veldig glade humøret akkurat nå, vet jeg jo ikke. Det kan være mange årsaker til det.

Jeg tar utgangspunkt i at det er normalt at humør og energi kan svinge litt. Om du føler deg nedstemt og det varer lenge, vil jeg oppfordre deg til å prate med en voksen om det. For eksempel helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom.

Du går og tenker mye på dette, og det kommer tanker om at de andre ikke liker deg like godt, at du er mer «utenfor» eller du får fantasier om hva andre kanskje tenker og blir usikker av det.

Når du går og tenker på at vennene dine kanskje syns du er kjedelig, er et godt råd å prate med dem. Prat med dem om at du ikke helt er i det danse- og syngehumøret for tiden, men at du setter pris på dem for det og gjerne vil være med dem.

Gode venner tåler om humøret ditt ikke hele tiden gjør at du vil synge og danse

Spør også dem hvordan de har det for tiden. Kanskje vil du bli overrasket over svaret du får og vil få se at andres tanker og følelser er annerledes enn du trodde. Hvis de er litt mer stille, kan det hende det handler om noe de tenker på og ikke om deg. Husk at andre også kan ha dårlige dager.

Det høres ut som du har vært en god venn og har hatt gode venner. Det vil ikke bli slutt på det, men noen ganger i livet kan vennskap endre seg litt, og slike endringer kan også gjøre en litt trist. Forsøk å være deg selv, akkurat som du er. Det er bra nok, og gode venner tåler om humøret ditt ikke hele tiden gjør at du vil synge og danse.

Vennlig hilsen Anne

Du kan forsøke å si til deg selv at dette er et umulig forhold, svarer Anders Røyneberg.

Forelsket i læreren!

Hva gjør jeg hvis jeg er forelsket i læreren min?

Jente (18)

Du kan ikke bestemme hvem du forelsker deg i. Mange, både unge og voksne, vil kjenne seg igjen i spørsmålet ditt, fordi mange har vært forelsket i læreren sin. Mennesker kan ikke kontrollere følelser, men vi kan velge hva vi gjør med disse følelsene.

Læreren din er nok sjarmerende og tiltrekkende, men vil risikere å miste jobben ved å innlede et forhold til en elev

Du spør hva du kan gjøre. Du kan forsøke å si til deg selv at dette er et umulig forhold. Læreren din er nok sjarmerende og tiltrekkende, men vil risikere å miste jobben ved å innlede et forhold til en elev. Læreren din står også i et makt- og autoritetsforhold til deg, så det er mange betenkeligheter, ulemper og vansker om et slikt forhold skulle utvikle seg.

Det å være forelsket er en deilig følelse, men kan også være frustrerende, spesielt når det er en umulig forelskelse. Ta tiden til hjelp, så vil forelskelsen avta. Kan hende finner du også etter hvert noen andre du får følelser for?

Vennlig hilsen Anders

Den som tar en passiv rolle, kan også vedlikeholde en konflikt, svarer Anne.

Jeg liker ikke konflikter

Har dere tips til hvordan man kan bli mindre konfliktsky?

Jente (18)

Den som er konfliktsky, vil prøve å unngå diskusjoner eller konflikter og kanskje prøve å dysse ned, snakke bort eller overse det vanskelige. Han/hun/hen vil prøve å holde seg unna situasjoner der en er redd det skal bli vanskelig, dårlig stemning eller ubehagelig.

I utgangspunktet er det bra å jobbe for å unngå at det blir konflikt. Hvis du bruker mye energi på å slippe unna alt som kan bli litt konfliktfylt, er det mindre hensiktsmessig. Det kan gjøre at nødvendige diskusjoner for å løse et problem ikke blir tatt.

Du får ikke mulighet til å vise hva du føler og mener eller mulighet til å påvirke eller bidra til løsning, så lenge dine innspill ikke kommer med i diskusjonen. Den som tar en passiv rolle, kan også, ved å være passiv, vedlikeholde en konflikt.

Tips for å bli mindre konfliktsky

 • Legg merke til situasjoner der du er redd ting skal bli vanskelig. Hva har du lyst til å si som du ikke sier? Hva er grunnen til at du ikke sier det du har lyst til?
 • Øv deg på å si din mening i situasjoner som ikke er så avgjørende. Begynn med saker som er særlig viktige for deg.
 • Tenk over hva du hadde syntes om en annen valgte samme «strategi» som deg.
 • Tenk på at andre vil sette pris på at du begynner å si din mening.
 • Start i det små og bli gradvis tryggere på deg selv. Gi deg selv ros når du våger å si noe!

Vennlig hilsen Anne

Les flere spørrespalter fra Si ;D og ung.no her:

Les også

 1. Er jeg unormal hvis jeg ikke er lykkelig? Krever jenter at gutter skal barbere seg nedentil? Hvordan kjennes en orgasme ut?

 2. Hvordan blir jeg kvitt guttepuppene? Har jeg liten penis? Hvordan takler jeg kroppspress og sorg?

 3. Er jeg en mobber? Hvordan stopper jeg å ha ereksjon hele tiden? Kan jeg ha blitt gravid?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Si ;D
 2. Ungdom
 3. Kjærlighet
 4. Tips