Fine hus bør ikke kun være for «fæffagutter»
Det enkle er ofte ikke det beste.
I et Si ;D-innlegg 27. april skriver Snorre Rein fra AUF at han har «mindre lyst til å se på eldre fruer i minkkåper, menn i dress og fæffagutter, enn stygge bygninger». Men det trenger ikke å være en motsetning mellom det å ha lite penger og det å bo i fine hus.
Oslo er en av Nord-Europas mest mangfoldige byer, og er det én ting vi ikke forbinder med minkkåper og lignende, så er det Torshovbyen. Dette er en rekke praktfulle bygårder i Oslo som ble bygget for arbeidere. Eller de vi i dag ville kalt «vanlige folk».
Ikke kun for de rike
Drabantbyer som Stovner, Lambertseter og Romsås ble bygget etter krigen. Dette var i en tid der flere tusen nordmenn levde i noe vi i dag regner som primitive forhold. De hadde ikke innlagt vann, strøm og varme. Man kan da skjønne at de heller foretrakk alternativet med romslige leiligheter, nære tog og T-baneforbindelser.
I ettertid ser vi at disse drabantbyene ikke er de mest attraktive områdene å bo i, mens boligområder som Grünerløkka, Frogner og St. Hanshaugen er mer populære.
Dette er dyre boligområder, men arkitektonisk fine boliger trenger ikke være forbeholdt de rikeste i byen. Hvorfor kunne man ikke bygd fine bygårder på Hasle og Løren. Det er områder der det ifølge AUF bor «helt vanlige mennesker»?
Rema 1000-modell
Det funker dårlig i lengden å la alle nye boligområder i Oslo bygges etter en Rema-modell, der det enkle (les: monotone) er det beste.
Derfor bør ikke politikerne gå med på utbyggernes premiss om at alle leiligheter skal masseproduseres. Da ender de opp med å bli produkter, fremfor å bli folks hjem.
Rein argumenterer med at det nesten kun er rike folk som bor i fine hus, og at vi derfor bør akseptere å bygge stygge hus. Det er som å si at fordi noen stryker i matte på videregående, bør ingen ha muligheten til å bli gode i matte senere.
Vi lese flere innlegg i debatten?
Vi ønsker å bevare den gamle arkitekturen
Skal kun de rike bo i Oslo?
Arkitektene slår tilbake: – Det var kjempelett å finne flotte prosjekter
13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.