SiD

Tenk deg om før du hamrer løs på tastaturet

  • Raghad Jalghoum
    Raghad Jalghoum
    21 år
Religionen eller etnisiteten rettferdiggjør ikke handlingene til den kriminelle, skriver Raghad Jalghoum (21).

Hvorfor lager vi dette skillet mellom «oss» og «dem»?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Etter drapene i Kongsberg kunne vi lese: «Mannen som angrep folk med pil og bue, hadde nylig konvertert». Han ble ikke mer eller mindre morder av religionen sin. Han er en morder uavhengig av rase, religion og etnisitet.

Da nyheten om Bislett-angrepet kom, var kommentarfeltene fylt med spekulasjoner om hvor gjerningspersonen kom fra.

«Oss» og «dem»

Hvis man er muslim eller har minoritetsbakgrunn, retter mange pekefingeren mot «dem». Hvis det viser seg å være «Ola Nordmann», skylder mange på dårlig barndom, altså «oss».

Hvorfor lager vi dette skillet mellom «oss» og «dem»? Vi burde heller vise hensyn til de som har mistet livet eller sine nære.

Hvorfor er det viktig for mange å vite etnisiteten til en gjerningsperson? Det er intensjonen og handlingen til en morder som sier noe om ham, og ikke hudfargen, religionen eller etnisiteten hans.

Tenk deg om

Så til deg som haster til kommentarfeltet med en gang et angrep skjer i Norge. Til deg som klør i fingrene etter å kommentere «Hvor kommer gjerningspersonen fra?» Tenk deg om!

Tenk på hva som faktisk betyr aller mest under like angrep, nemlig de pårørende og skadede. Religionen eller etnisiteten forklarer ikke den kriminelles handlinger.

La politiet identifisere den kriminelle, så kan du heller sitte i lenestolen din og sende varme tanker til dem som er blitt drept eller skadet.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg saklig!

Les mer om

  1. Politiet