SiD

Generasjon Nervevrak

image1_doc6nkqdwhe4vm1b0m1619g.jpg

Si;D-innlegg: Hvordan skal jeg forsvare at jeg på videregående ble hjemme fra skolen for å få tid til skolearbeid? Paradoks, sier du. Virkeligheten, sier jeg.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det er ikke foreldre som vet hvordan det er å gå i tredje klasse i dag. Det er heller ikke lærere, eller kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Det er jeg. Det er klassekameratene mine. Det er alle 18 åringer i videregående skole i 2015.

Vi kommer aldri til å være flinke nok. Når vi oppnår et mål, strekker vi oss bare etter det neste før vi i det hele tatt har nådd målstreken.

Kan vi ikke bare spole tilbake til den tiden da det holdt å være flink ett fag?

Vi sitter ved skolepulten og utdanner oss til levende leksikon. Vi skal kunne si noe om hvordan imperialismen og kampen om koloniene var én av mange årsaker til 1. verdenskrig. Vi skal kunne drøfte og reflektere rundt hvordan Knut Hamsun bruker litterære virkemidler for å få frem det ubevisste sjeleliv. Vi skal være flinke i fotball, men også i dans, og vi skal kunne svare på spørsmål om mytene rundt guden Shiva uten å blunke.

Alle lærere ønsker og forventer at du skal være best i akkurat deres fag, men hvordan er man best i 7 fag på en gang? Hvorfor er det så mye debatt rundt frafall blant norske elever når svaret ligger rett foran nesen på dere?

Yme S. Thompson (13):

Les også

Jeg er ungdom i Norge, og jeg er knallgass

Vi gråter, men dere ser det ikke

Dere har hørt det før, men jeg sier det igjen. Opp i alt dette finnes det lenger ikke tid til å leve. Her sitter vi, fulle av hormoner og følelsesmessige svingninger, desperate etter å finne en plass i denne begjærlige og materialistiske verdenen, og sammenligner oss med modellene på reklameplakatene, som er retusjert og konstruert på en dataskjerm.

Selvfølgelig er vi mer enn villig til å trene, men det finnes ikke tid. Vi vil ha sosial aksept, og vi vil være en del av det alle andre er en del av. Vi vil være med på russebussen eller sydenreisen i sommerferien.

Selvfølgelig er vi mer enn villig til å jobbe og tjene penger, men det finnes ikke tid. Vi vil være med på kafé og på fest med venner, og vi vil mer enn gjerne bli med på en søndagstur med familien i marka, men det finnes ikke tid.

Andrea L. (20):

Les også

Knekker dere på videregående, vil universitet eller høyskolen suge livet ut av dere

Og kanskje viktigst av alt; når skal vi få tid til bare oss selv? Når er riktig tidspunkt til å klage over kjærlighetssorg eller en liten bagatell med en kompis eller venninne? Hvor ble det av mennesket i oss?

Du spør hvorfor ikke ungdom sover om natten. Her har du svaret: Når jeg endelig er alene så gråter jeg. Hjelpeløs ringer jeg en venninne, og hun gråter hun også. Vi gråter alle sammen, men dere ser det ikke.

Hva har skjedd med det norske skolesystemet?

Det handler ikke lenger om å lære, men kun om å bli vurdert

Vi øver ikke til en prøve for økt kunnskap, men for at tallet vi blir kjennetegnet ved skal være så høyt som mulig. Jeg vil at dere skal forstå at vi blir karakterisert av alt vi gjør i klasserommet, enten dere vil det eller ei.

Den dagen jeg bestemmer meg for å få barn kommer jeg til å syntes synd på dem, og jeg skulle så inderlig ønske at de slapp å være en del av et samfunn basert på perfeksjon. Jeg er redd det kommer til å ødelegge dem, som det er i ferd med å gjøre med meg.

Jeg takker alle som er ute i arbeid, og som skatter.

Jeg takker demokratiet, folket, hvor alles stemmer blir hørt.

Jeg takker velferdsstaten, Norge, som gir meg muligheten til gratis utdanning.

Men kjære politikere, lærere og foreldre. Kjære alle dere, som ikke er 18 år i 2015: Det er trøbbel i paradis.

Vi er den fremtidige arbeidsinnsatsen, som består av 81 prosent av nasjonalformuen, og vi er en generasjon med nervevrak.


Det er flere enn Benedicte som føler at noe er feil med skolesystemet vårt. Her kan du lese noen flere innlegg:

På utsiden ser det greit ut, hvis du ser bort fra de blå ringene under ønene mine:

Les også

Lille frøken perfekt

Kristoffer Hansen, leder i Elevorganisasjonen, skjulte seg bak en av lukene i vår julekalender:

Les også

Norske elever gjør det godt på både skolebenken og fotballbanen

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Benedicte Nicoline Hansen (18)