SiD

Det er ikke lett å ha autisme under koronaen

 • Marie Synnøve Hellevang (21)
  Marie Synnøve Hellevang (21)
Marie Synnøve Hellevang (21) deler noen av dansene sine på Tiktok. Det gjør at hun føler seg bedre.

Jeg synes det har vært vanskelig å takle forandringer i rutinene mine.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg har Aspergers syndrom, en form for autisme. Det er ikke lett å ha autisme, spesielt ikke i disse tider med koronaviruset. Jeg synes det har vært vanskelig å takle forandringer i rutinene mine.

For mange med autisme er uforutsigbarhet og brudd på rutiner deres verste mareritt. Men jeg håper jeg er på bedringens vei nå. Jeg danser hver dag i stuen. Noen av dansene har jeg delt på Tiktok. Det får meg til å føle meg bedre.

Vil ikke være vanlig

Selv om autisme kommer med noen utfordringer, så ville jeg faktisk ikke vært vanlig. Å være vanlig virker så innmari kjedelig! Det er mulig jeg hadde syntes det var kjekt å være vanlig, hvis jeg faktisk hadde vært vanlig, da.

Jeg tegner virkelighetsnære portretter uten å ha lært det av noen, skriver Marie Synnøve Hellevang (21).

I tillegg til svakheter gir autisme meg store styrker. Jeg er enormt kreativ. Jeg tegner virkelighetsnære portretter uten å ha lært det av noen. Jeg har god hukommelse på en del ting, jeg er kvalifisert til Mensa, har evnen til å fokusere dypt på mine «særinteresser», og jeg ser detaljer som andre folk overser.

Må tilrettelegge

Våre styrker varierer selvsagt, men veldig mange med autisme har slike spesielle styrker. Det kan være vanskelig å få brukt disse styrkene, da samfunnet i liten grad er tilrettelagt for oss.

Det er altfor få med autisme som jobber. Det er ikke fordi vi ikke kan, men fordi det ikke tilrettelegges godt nok. Jeg tror man går glipp av mye. Vi har mye vi kan bidra med.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Milles ulykke får ingen konsekvenser. Et nytt system skal gi ny innsikt rundt sikkerhet på sykkel.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5