Det finnes ingen ære. Det er noe som er oppfunnet for å kontrollere deg.

Jeg vil snakke <i>med</i> deg for å vise deg at du har mange valg, selv om det kanskje ikke føles sånn, skriver Fathia Mahmoud (23).

Si ;D-innlegg: Fetteren din er sikkert snill og grei, men samlivet er så mye mer.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Kjære jente med innvandrerbakgrunn. Det snakkes om deg, for deg. Det er mange som er opptatt av hva du skal gjøre.

Jeg vil snakke med deg, for å vise deg at du har mange valg, selv om det kanskje ikke føles sånn.

Foreldre spiller på samvittigheten

Til deg som gruer deg til sommeren fordi du skal på ferie i foreldrenes hjemland og er redd for å bli giftet bort, du kan si nei.

Du kan nekte å reise dit, mest sannsynlig vil du møte på mye press og kanskje vil du miste hele ditt sikkerhetsnett.

Fetteren din er sikkert snill og grei, men samlivet er så mye mer. Din glede bør komme først, du har tross alt bare ett liv.

Til deg som går ut av hjemmet med hijab og ankommer skolen eller arbeidstedet uten, legg det vekk for en stund. Tenk gjennom hva det representerer for deg. Hvis det representerer en måte å vise din tro på, behold det.

Fetteren din er sikkert snill og grei, men samlivet er så mye mer.

Mange ganger vil du bli diskriminert, og det kryr av de som mener at du er undertrykket, men det betyr ikke at det er sant. Hvis det derimot representerer en sint far eller mor som pålegger deg det, legg det vekk for alltid.

Til deg som forteller foreldrene dine at du skal noe helt annet enn det du egentlig skal. Disse unnskyldningene du finner på er den eneste måten for deg å komme deg ut på tenker du kanskje, eller du vil skåne foreldrene dine.

Vil ikke at de skal tenke at de oppdro deg feil.

Foreldre er flinke til å spille på barnas samvittighet, foreldre fra enkelte steder i verden er eksperter på det. Du har mange valg, krev din selvstendighet.

Du fortjener å velge gutter selv

Til deg som har fått deg en kjæreste, om han er norsk, fra en annen kaste enn din egen eller noen som foreldrene dine generelt ikke vil like.

Du som møter kjæresten i skjul, du som er redd for å bli sladret på i stedet for å glede deg over å ha funnet noen som liker deg like mye som du liker dem.

Du som tenker at boblen vil sprekke, du som ikke vil gjøre motstand mot familien, det er jo bare en gutt, tenker du.

I løpet av livet ditt vil det være mange gutter, men du fortjener å velge dem selv. Alle fortjener vi frihet til å velge selv.

I løpet av livet ditt vil det være mange gutter, men du fortjener å velge dem selv.

Til deg som har brødre som får gjøre akkurat slik de vil, men som selv har strenge retningslinjer å forholde deg til.

Du som eneste feilen du har gjort er å være født jente, du som kjenner på urettferdigheten på kroppen hver dag.

Du som må hjem rett etter skolen. Det er en grunn til at du kommer bedre ut på statistikken enn broren din. Men du har et valg, du også.

Jenter skal ha like mye frihet som gutter.

Vi er klar over at du finnes

Til deg som har forhandlet deg frem til å fullføre utdanningen først. Du har lov til å ombestemme deg når du har vitnemålet i hånden.

Til deg som lever et vanlig liv. Du som vet at du går på den skolen eller har den jobben fordi du valgte det selv.

Du som vet at den dagen du velger å inngå i en eller annen form for et samliv er det av fri vilje og med noen du har valgt selv.

Du som ikke har en storfamilie å svare til, du som har en kjernefamilie som har tilpasset seg samfunnet de lever i. Eller kanskje har måttet ta din selvstendighet og foreldrene dine har innsett at det er og forblir slik.

Det er mange av oss, og du vil føle at samfunnet drar alle over en kam. Det er viktig å få frem alle som ikke er like heldige.

Likevel er mange er klar over at du også finnes.

Til deg som er redd for hva de vil si. Hva de kommer til å gjøre. Hva som vil skje.

Det er finnes ingen ære, det er noe som er oppfunnet for å kontrollere deg.

Det er finnes ingen ære, det er noe som er oppfunnet for å kontrollere deg.

Alle mennesker er kun ansvarlige for seg selv og sine handlinger. Hvis valget ditt kommer til å få en konsekvens som fører til at du bli stående alene, vil jeg si at mange har vært der.

Det blir mest sannsynlig vondt og ensomt, men det finnes mange organisasjoner som er til for å hjelpe jenter i din situasjon. Mennesker du kan snakke og rådføre deg med, mennesker som vil hjelpe deg på alle mulige måter.

Alt er opp til deg selv

Til deg som er lei av forventingene samfunnet har til deg og forventingene foreldrene dine har til deg. De eneste du trenger å oppfylle er de du har til deg selv.

Til deg som tenker at dette er helt alminnelige oppfatninger. Alle bør jo gjøre som de vil. Du har helt rett.

Det er synd at mer enn 150 år etter Camilla Collet skrev om og diskuterte kvinners rettigheter, er det mange steder i Norge fortsatt ikke som det skal være.

Poenget mitt er at det er mange som vil fortelle deg hvordan du skal leve, hvordan du bør leve.

Kanskje tenker du at jeg har tilføyd meg til den rekken, meningen min hele veien har vært å vise deg mulighetene du har.

Hva du velger å gjøre er helt opp til deg selv.

Si ;D kom til skade for å trykke en tidligere versjon av innlegget i papirutgaven 25.02. Dette er den riktige versjonen.


Mer om tematikken?

Sven Henriksen om kaffeslabberas-rasismen:

Kristin Nesse Thue fikk mange reaksjoner på dette innlegget:

Sambandet-gitarist Skjalg Mikalsen Raaen:

Frivillige Kristina Quintanos åpne brev til innvandringsminister Sylvi Listhaug:

Tid til overs? Her kan du høre de siste podcastene våre:

Q & A: Hva skjer om noen ber deg om å absolutt ikke tenke på en rosa elefant?Vi inviterte ungdom til å sende oss spørsmål, og i denne podkasten svarer lege Mina Adampour og psykolog Aksel Inge Sinding på spørsmålene.

TABU: Er det tabu å være imot homofilt ekteskap?Vi gir panelet 11 påstander og spør: Er dette tabu? Gjester: Jakob Semb Aasmundsen (20), Mina Gjerde (20) og psykologstudent Jørgen Flor. Hør her:

MOBBING: Victoria Grøtting (18) og Henriette Oudmayer Simensen (16) fra Sykt Perfekt er begge blitt mobbet. Grøttings oppgjør med mobberne er blitt delt av nærmere 25 000 på Facebook. Hva skjedde etterpå? Hør her:

SKOLE: Er videregående virkelig så ille, eller er dagens unge bare en gjeng med sutrepaver? Hør her:

SPISEFORSTYRRELSER: I podcasten kan du møte Leif-Erik Sørensen (19), som selv har slitt med spiseforstyrrelser. Hør her:

Du kan også abonnere på podcasten i iTunes eller søke på Si ;D i din podcast-app.

Fathia Mahmoud (23)