SiD

Det må forskes mer på kvinnesykdommer

Det er hårreisende at tilbudet er såpass dårlig.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Man lever med konstant frykt, og man gruer seg til neste gang smertene vil inntreffe igjen, skriver Hedda Smidesang (20), nestleder i Oslo Grønn Ungdom. Foto: Shutterstock / NTB

Jeg heter Hedda, jeg er 20 år, og jeg har endometriose. Det tok meg altfor lang tid å finne det svaret. Endometriose er en tilstand der vev lignende livmorslimhinnen begynner å vokse utenfor livmoren.

Et liv med endometriose er ikke et verdig liv om det ikke behandles. Smertene beskrives som kniver som stikkes inn i underlivet. Og det kan sammenlignes med leddgikt. Kort sagt er sykdommen utrolig smertefull.

Konstant frykt

Endometriose er ikke til å slippe unna, og det reduserer livskvaliteten totalt. Med slike smerter er det for eksempel nesten umulig å fungere i en vanlig ni-til-fire-jobb. Man må også leve med krisescenarioer som å våkne med akutte smerter før en viktig eksamen slik at man ikke klarer å møte opp.

Hedda Smidesang (20), nestleder i Oslo Grønn Ungdom. Foto: Privat

Man lever med konstant frykt, og man gruer seg til neste gang smertene vil inntreffe igjen. Det er utrolig demotiverende å dra til fastlege og gynekolog bare for å høre at det ikke finnes noen behandling.

Det føles håpløst. Og det er lett å tenke at det er innbilning. Kanskje man bare har ekstremt sterke mensensmerter? Vi kvinner med endometriose blir møtt med rynkede bryn og blir dessverre ofte ikke trodd på.

Dårlig tilbud

Man antar at 10 prosent av fruktbare kvinner er rammet. I dag finnes det ikke noe behandlingsforløp for kvinner med endometriose i Norge. Noe det til forskjell gjør i både Danmark og Sverige.

Det er hårreisende at tilbudet er såpass dårlig. Da kan man spørre seg selv: Hadde dette vært tilfellet om sykdommen angikk menn? Det tror jeg ikke.

Når man googler «endometriose», finner man ingen forskning på hvorfor sykdommen oppstår eller hvordan man kan bli kvitt den. Det finnes bare midlertidig behandling i form av p-piller og hormonspiral.

Kvinnehelse er blitt nedprioritert som forskningstema altfor lenge. Nå er det virkelig på tide at forskerne prioriterer kvinnehelse, like mye som menns helse.13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

  1. Helse