SiD

Gi elever en leksefri hverdag!

Akkurat slik som voksne ikke ønsker å ta jobben med hjem til familien, ønsker vi elever å la fritid være fritid, skriver Marthe (16).

Si ;D-innlegg: Sekken blir bare tyngre og tyngre. Når ble det greit at unge må velge mellom et sosialt liv og utdanning?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg har selv sittet ved middagsbordet en sen kveld med overbelastet hjerne og lurt på om jeg noen gang kommer til å bli ferdig. Likevel blir man sittende.

Øynene klager over å være åpne så sent på kvelden, og du begynner å tenke på hvordan den kinofilmen egentlig var.

Du vet, den filmen som de andre i klassen skulle se i dag, men som du ikke kunne være med på fordi du har et håp om å komme deg gjennom skolen med litt over gjennomsnittet bra karakterer.

Hva skjedde egentlig med fritiden?

La fritid være fritid

Skoledagen fortsetter når vi kommer hjem. Sekken blir bare tyngre og tyngre, og listen over ting å gjøre blir lengre og lengre. Det er ikke rettferdig å måtte velge mellom venner og utdanning, og det er derfor vi unge må kjempe for å beholde den lille fritiden vi har igjen.

Akkurat slik som voksne ikke ønsker å ta jobben med hjem til familien, ønsker vi elever å la fritid være fritid!

Hvis vi hadde fått en leksefri hverdag, er jeg overbevist om at det ville gjort oss mye mer motiverte og klare for læring dagen etter.

Utvid skoledagen med én time

En fersk rapport Stiftelsen Bergensklinikkene har gjennomført på oppdrag fra Helsedirektoratet viser at hele 41 prosent av foreldre føler at deres kunnskap ikke strekker til når det gjelder å hjelpe sine egne barn med skolearbeidet.

Derfor er det mange elever som ikke får den hjelpen de trenger, og de ender opp med å henge etter de andre i klassen.

Det er ikke foreldrenes jobb å undervise, og barnas prestasjoner skal ikke være avhengig av foreldres kunnskap.

Les hva ungdomspolitikerne mener om lekser:

Les også

- Jeg skulle ønske jeg hadde mer tid til familien min

Heller repetisjon på skolen

Dette er grunnen til at vi burde se på andre alternativer til lekser. Mitt forslag er å utvide skolehverdagen med én time. Denne timen skal brukes til å repetere hva elevene har lært den dagen.

Da får de muligheten til å friske opp hukommelsen ved å repetere fagene, og ved å høre og diskutere aktuelle temaer med medelever.

Det er også vitenskapelig bevist at en gjennomsnittlig person glemmer over 50 prosent av stoffet kun 60 minutter etter at det er blitt lært. Repetisjon, derimot, bidrar til at du husker mer.

Lekser er noe som bare tar tid og energi fra oss elever og hindrer oss i virkelig å ta en pause fra læringen. Min oppfordring til politikeren er derfor å sette i gang en prøveordning med en utvidet skoledag for å sikre læring ved repetisjon, og ved å sikre elevene en 100 prosent leksefri hverdag.

Les også

  1. Ikke god nok lærerkvalitet for heldagsskolen

  2. Jeg tror på tilpasset undervisning, ikke nivådeling

  3. «Skolen har hemmet meg mer enn den har gitt meg»

Marthe (16)