SiD

Det er blitt tabu å bry seg om helse - også for foreldre. Hva med elefanten i rommet? | Egle Navickaite

  • Egle Navickaite (18)
Helseproblemene knyttet til overvekt er flere enn dem knyttet til normalvekt. Hvorfor er det likevel så få som snakker om elefanten i rommet? spør Egle Navickaite (18).

Si ;D-innlegg: Mennesker som er over gjennomsnittet opptatt av helse, blir nærmest sjikanert og får skyld for kroppspress.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I et Si ;D-innlegg 21. mars skriver en provosert datter om kroppspresset hun mener moren hennes påfører henne.

Samtidig som jeg har full forståelse for at foreldre også kan være med og bidra til å legge ekstra press på unge, mener jeg at dette innlegget er et eksempel på at klagekulturen blant unge i Norge har gått for langt!

Elefanten i rommet

Hun skriver blant annet at flere av dagens foreldre er dårlige forbilder, og begrunner dette med at moren hennes (kanskje litt over gjennomsnittet) er opptatt av helse. Hvorfor skal det nødvendigvis være en negativ ting?

Tallene i dag viser i hvert fall at litt kroppspress kunne vi trengt. Ifølge Verdens Helseorganisasjon er rundt halvparten av nordmenn overvektige, og hver femte sliter med fedme (tall fra 2013).

Les også

Les innlegget her: Flere av dagens foreldre er dårlige forbilder

Selv om man selvfølgelig kan leve lykkelige liv med en BMI over gjennomsnittet (som mange for så vidt bruker som et argument for at overvekt ikke er så farlig), så er det flere helseproblemene knyttet til overvekt og fedme.

Hvorfor er det likevel så få som snakker om elefanten i rommet (bokstavelig talt)?

Det er nærmest blitt et tabu det å bry seg om helse

Det er nærmest blitt et tabu å bry seg om helse, og mennesker som kanskje er over gjennomsnittet opptatt av dette, som moren til datter (21), blir nærmest sjikanert i mediene og får skyld for konseptet kroppspress.

Klisje eller ikke, men som Dalai Lama så fint sa det: «En forandring i samfunnet må starte med en forandring hos individet»

Begge sider av BMI-skalaen

Det må være grenser for hvor mye vi kan legge skylden på andre for ting som vi i stor grad kan gjøre noe med selv. Til syvende og sist er det vi unge som i stor grad velger hva vi vil ta inn og ikke.

Hvis moren din velger en livsstil du mener legger et unødvendig press på deg, må du faktisk klare å se bort i fra dette og velge en livsstil som du mener passer deg bedre.

Vi kan faktisk ikke forvente at alt og alle skal ta hensyn til oss og våre preferanser.

Les også

- Fedmebølgen er ikke bare et samfunnsansvar, mange foreldre har også sviktet

Datter (21) sier også at jobben som forelder kan man gjøre enda bedre med noen kilo ekstra, og det provoserer meg. Ikke det at noen få kilo nødvendigvis har så mye å si for helsen, men for eksempelets skyld: Hvorfor tror du en overvektig mor gjør morsjobben bedre enn en normalvektig?

Som sagt er helseproblemene mange flere blant den overvektige delen av befolkningen, og du mener de er bedre rollefigurer for sine barn?

Hvis moren din velger en livsstil du mener legger et unødvendig press på deg, må du faktisk klare å se bort i fra dette

På samme måte som foreldre med BMI langt på den venstre siden av skalaen ikke nødvendigvis kan stå frem som gode veiledere når det kommer til kropp, så gjelder det samme for foreldre på den høyre siden av BMI-skalaen.

Hvorfor har i det hele tatt vekten noe å si for hvilken jobb man gjør som forelder?

Problemene Datter (21) beskriver handler i bunn og grunn, etter min mening, om holdningen blant mange unge i dag. Så jeg avslutter på samme måte som hun gjorde: «Ta ræ sammen!»


Lese mer? Vi anbefaler:

Les også

  1. Datter (21): Flere av dagens foreldre er dårlige forbilder

  2. - Fedmebølgen er ikke bare et samfunnsansvar, mange foreldre har også sviktet

  3. Barn i Norge kan få tilbud om fedmeoperasjon

  4. Ulrikke Falch: Spiseforstyrrelsen var bare min kamp. Alle andre var hjelpesløse.

  5. Frode Thuen: Bør foreldrene reagere på sitt overvektige barn?


Si ;D-podkast om spiseforstyrrelser:

Er unge i dag mer utsatt for å en spiseforstyrrelse? I denne podkasten kan du møte Leif-Erik Sørensen (19), som selv har slitt med spiseforstyrrelser. Hvordan opplevde han å være gutt med det mange tror er en jentesykdom?

Hør den med ett klikk her:

Slik blir du abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på ungdommspodden i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her

Les mer om

  1. Kroppspress
  2. Overvekt
  3. BMI