SiD

Verden brenner. 2020-tallet er tiåret som avgjør alt. | Sigrid Aanestad Moltumyr & Ola Vollan

 • Sigrid Aanestad Moltumyr (18)
  Fylkestyremedlem i Grønn Ungdom Vestland og kommunestyrerepresentant for MDG i Fjaler
 • Ola Vollan (15)
  Fylkestyremedlem i Grønn Ungdom Trøndelag
De katastrofale hendelsene som skjer rundt på jorden nå, er en konsekvens av vår måte å drive planeten på. Det brenner ikke bare i Australia, men i Amazonas, California og Chile, skriver Sigrid Aanestad Moltumyr (18) og Ola Vollan (15).

Hvor mange ganger må forskere legge frem rapporter for å få oss til å handle?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Et område i Australia på størrelse med Danmark brenner. 500 millioner dyr er døde. Skrekkbilder av brente koalaer og kenguruer florerer på nyhetene. Og det fortsetter. Sørlige Afrika er rammet av en tørkeperiode som nekter å gi seg. 45 millioner mennesker trues av matmangel. Victoriafallene, en av verdens største fosser, er nærmest blitt til en bekk.

Sigrid Aanestad Moltumyr (18), fylkestyremedlem i Grønn Ungdom Vestland og kommunestyrerepresentant for MDG i Fjaler

Hvorfor er vi fortsatt i tvil om hvorvidt vi burde fase ut oljen eller ikke, eller om vi burde fly mindre, spise mindre kjøtt og alt annet?

Er det ikke nok at koalaene nesten er utryddet? At regnskogen minker i rekordfart? At Maja Lundes bøker er blitt virkelighet? At jorden snart er ubeboelig? Hva må til for at dere skal reagere?

Regjeringen feirers

De katastrofale hendelsene som skjer rundt på jorden nå, er en konsekvens av vår måte å drive planeten på. Det brenner ikke bare i Australia, men i Amazonas, California og Chile. FNs naturpanel kom med en dyster rapport våren 2019. Der sto det at menneskelig aktivitet truer eksistensen til én million arter. Bare i Norge er 2000 arter utrydningstruet.

Ola Vollan (15), fylkestyremedlem i Grønn Ungdom Trøndelag

Vi ødelegger livsgrunnlaget vårt, og vi har politikere både nasjonalt og lokalt som gir blaffen i det. Det er sjokkerende. Hvor lenge skal vi vente med å handle? Hvor mange ganger må forskere legge frem rapporter for å få oss mennesker til å handle?

Klima- og naturkrisen er så alvorlig! Vi har dette tiåret på å gjøre noe. Likevel feirer regjeringen at vi åpner et oljefelt som vil føre til enda flere klimaendringer og naturødeleggelse.

Denne regjeringen er dobbeltmoralsk. Erna burde skamme seg over at hun mener at norsk klimapolitikk er god. Hun burde skamme seg over at regjeringen hennes bidrar til klimakrisen i stedet for å stoppe den.

Tiåret som avgjør

2020-tallet er tiåret som avgjør alt. La dette tiåret være det tiåret hvor verden samler seg, bekjemper klimaendringene og sikrer en god, stabil og ren verden!

Det beste du kan gjøre for fremtiden din og barna dine, er å vise at du bryr deg. At du bryr deg om store områder som blir mørklagt av brann, og områder som blir oversvømt og uttørket. Og ikke minst å vise at du bryr deg om alle menneskene involvert.

Engasjer deg, bli med og jobb for endring. Del gjerne dine bønner for Australia på sosiale medier. Men én ting som virkelig hjelper, er å stemme riktig.

Stem på partier som ikke bare har den rette politikken, men også handleevnen til å prioritere riktig.

Bli med i kampen mot klimaendringer og politikere som ikke bryr seg. Vi trenger deg, og kloden trenger deg.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


 1. Les også

  Det er på tide å gi oljeeventyret en lykkelig slutt

 2. Les også

  Jeg går inn i det nye tiåret med håp

 3. Les også

  Vi reiser lenger, vi eier mer, vi kaster mye. Vi fråtser i goder.Les mer om

 1. Klimaendringer
 2. Australia
 3. Tørke